Miljoenenfraude: de vriendendiensten van een corrupte ambtenaar

Als ambtenaar hielp Revelino A. zijn buurman en andere vrienden aan klussen bij de gemeente. Hij zorgde ervoor dat zij grote sommen geld kregen uitbetaald, ook als daar helemaal geen werk tegenover stond.

Door

Op 23 december 2019 krijgt een ambtenaar van de Handhavingsdienst een verzoek via het administratiesysteem. Het is van een collega, financieel controller Revelino A. (48). Of hij goedkeuring kan geven voor de uitbetaling van een factuur à 72.585 euro van een vaag adviesbureau. Wat de ambtenaar niet weet, is dat A. die avond 26 sms’jes stuurt naar de indiener van de factuur. A. kent de man goed, hij heeft hem zelf geïntroduceerd bij de gemeente.

En, geen overbodig detail: hij helpt hem met het indienen van valse facturen bij zijn werkgever.

Tientallen keren lukt het A. om de gemeente facturen van vrienden te laten uitbetalen, blijkt uit een woensdag gepubliceerd vonnis van de Haagse rechtbank. Maar deze keer bespeurt zijn collega onraad. Als de auditafdeling en later bedrijfsrecherchebureau Hoffmann gaan grasduinen in de administratie, ontvouwt zich een web van bedrog, met A. als spil.

 

A. ondertekent facturen die hij niet mag ondertekenen en zet collega’s onder druk om snel goedkeuring te geven

 

Met zijn hulp hebben twaalf bedrijven 58 facturen succesvol ingediend, ter waarde van bijna 1,8 miljoen euro. A. gaat zijn boekje volstrekt te buiten, constateert Hoffmann. Hij ondertekent facturen die hij niet mag ondertekenen, zet collega’s onder druk om snel goedkeuring te geven en stelt eigenhandig (valse) facturen voor zijn vrienden op.

Niet vreemd

De in Suriname geboren A. werkt dan al bijna tien jaar als controller voor de Dienst Stadsbeheer, eerst bij het Haags Veegbedrijf, later bij de Handhavingsdienst. Hij wordt volledig vertrouwd door collega’s, zo geven zij later aan in gesprek met Hoffmann. Dat hij hen verzoekt om facturen over te hevelen naar andere geldpotjes, vinden ze niet vreemd. Zal wel nodig zijn voor beter budgetbeheer, denken de ambtenaren. Op het oog is hij dan ook een voorbeeldige burger, die woont aan het water in Ypenburg en voorzitter is van de medezeggenschapsraad op de basisschool.

Maar A. bezit ook nog een woning in de Schilderswijk. Het merendeel van de twaalf verdachte bedrijven is gelieerd aan het huis van zijn buurman (55) aldaar. Op dat adres hebben de voorbije jaren liefst achttien bedrijven geregistreerd gestaan, waarvan zeven werkzaamheden hebben gefactureerd bij de gemeente. De omschrijving op die facturen zijn vaag en de bedragen hoog. De opdrachten zijn volgens Hoffmann lang niet altijd uitgevoerd, of onvolledig.

 

Hij diende facturen in ‘waarvan hij (achteraf) wist dat er geen prestatie tegenover stond’

 

Alleen al de bewuste buurman declareert met vijf bedrijven bij de gemeente. Een andere vriend van A. had in het verleden op datzelfde huisadres ook twee bedrijven ingeschreven staan, die verdachte facturen hebben gediend bij de gemeente.

Ambtenaar erkent vriendendienst

Tegenover de bedrijfsrechercheurs van Hoffmann erkent A. dat hij twee vrienden heeft geïntroduceerd bij de gemeente voor opdrachten, onder wie zijn buurman. Ook geeft de ex-ambtenaar toe dat hij eigenhandig facturen heeft opgesteld en ingediend. Op zijn werklaptop zijn de oorspronkelijke documenten aangetroffen. Het betreffen ook facturen ‘waarvan hij (achteraf) wist dat er geen prestatie tegenover stond’, citeert de rechtbank uit het Hoffmann-rapport. Het is daarom des te opmerkelijker dat A. zijn ontslag aanvecht bij de kantonrechter, waardoor de zaak nu op straat ligt.

Over de daadwerkelijke fraude zal de strafrechter zich later buigen. De rijksrecherche is nog bezig met onderzoek. De gemeente heeft daags na A.’s ontslag voor 2 miljoen euro conservatoir beslag gelegd op zijn bezittingen, waaronder in ieder geval de twee woningen, zo blijkt uit kadastergegevens.

 

De gemeente heeft beslag gelegd op de woningen van de ontslagen ambtenaar (uitsnede van kadaster).

 

De kantonrechter, die moest oordelen of het ontslag van A. terecht was, is niettemin glashelder over de zaak. ‘De kantonrechter acht het aannemelijk dat [A.] onder valse voorwendselen ervoor heeft zorggedragen dat verschillende valse facturen zijn gemaakt, ingediend [bij de gemeente] en/of een rol heeft gehad bij het betalen van de facturen door de gemeente, terwijl wat betreft die facturen geen (volledige) prestaties waren geleverd,’ aldus het vonnis. ‘Dit heeft geleid tot grote schade bij de gemeente.’

De redactie van DHC biedt u dit verhaal uit de krant van 9 juli gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van