Richard de Mos verzweeg vastgoeddeal voor andere wethouders

Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos heeft als wethouder de werkelijke achtergrond van een vastgoedtransactie verzwegen voor het college van B en W en de gemeenteraad.

Door

Dat blijkt uit gemeentelijke documenten en uit verklaringen van bronnen op het stadhuis. Richard de Mos speelde binnen het college geen open kaart met zijn plannen voor het gemeentelijke pand De Schilde aan de Fruitweg. Vervolgens werd de gemeenteraad onvolledig geïnformeerd.

Vorige week onthulde NRC Handelsblad dat De Mos samen met de bevriende en aan zijn partij gelieerde ondernemers Atilla Akyol, van het zalencentrum Opera, Michel Zaadhof, projectontwikkelaar, en Eugène de la Croix, directeur van De Uithof, een deal voorbereidde.

Naast de kwestie van de nachtvergunningen, onder meer voor Opera, wordt ook deze zaak nu door de rijksrecherche onderzocht. De kern van de deal was dat De Schilde, in gebruik als verzamelgebouw voor duurzame ondernemingen, gedeeltelijk beschikbaar zou komen voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Die zouden hier naartoe verhuizen vanuit een ‘Polenhotel’ bij sportcentrum De Uithof.

Op de vrijkomende locatie zouden Uithofdirecteur en Hart voor Den Haag-sponsor De la Croix en De Mos graag een vestiging van het Belgische waterpark Plopsaqua zien komen.

Mooie attractie

“Ik ben bezig met een attractie in Den Haag Zuidwest. Bij De Uithof. Daar waar nu dat Polenhotel zit, wilde ik graag mooie attractie laten landen. Goed voor Zuidwest, daar is een hoge werkloosheid,” zei Richard de Mos hier eerder over tegen Den Haag Centraal.

 

Er is in het college nooit een voorstel op tafel gekomen om hier arbeidsmigranten te huisvesten.
VVD-wethouder Boudewijn Revis (wonen)

 

Een bestuurlijk probleem was dat zijn collega-wethouder Liesbeth van Tongeren (GroenLinks, duurzaamheid) over De Schilde ging. Terwijl De Mos de boven omschreven deal met zijn relaties voorbereidde, meldde hij het college alleen dat hij De Schilde wilde hebben ‘voor gewone bedrijven’, aldus een bron op het stadhuis.

Richard de Mos rommelde in portefuille Boudewijn Revis

In feite rommelde Richard de Mos ook nog in de portefeuille van VVD-wethouder Boudewijn Revis (wonen), want die gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten. Maar die blijft er nuchter onder. “Er is in het college nooit een voorstel op tafel gekomen om hier arbeidsmigranten te huisvesten.”

Van Tongeren voelde zich onder druk gezet en meldde dit ook aan de fractievoorzitter van haar partij, Arjen Kapteijns. Niettemin ging de rest van het college, zich niet bewust van de reikwijdte van zijn besluit, akkoord met de overheveling van de verantwoordelijkheid. Dat gebeurde 16 juli van dit jaar, vlak voor het zomerreces. De Schilde ‘ging’ naar De Mos. In de toelichting op het besluit van B en W staat dat het doel daarvan was een ‘economische doorstart/heroriëntatie’ om meer ‘betaalbare bedrijfshuisvesting’ beschikbaar te krijgen. Geen woord over de huisvesting van arbeidsmigranten, laat staan over een verband met De Uithof en Plopsaqua.

Niet goed’

Wat wél bekend werd gemaakt, was dat het college het duurzame concept van De Schilde losliet. Dit onder meer in verband met het faillissement van Urban Farmers, die de opvallende kas op het van het gebouw exploiteerde. Dit werd niet gemeld aan de drie bedrijven die er nog zaten en zitten. “Dat hoor ik nu achteraf,” zegt Annelies Goedbloed van de Haagse Zwam, een bedrijfje dat oesterzwammen kweekt. “Het is allemaal even raar en voelt niet goed. De Mos heeft niets met duurzaamheid, dus is het hele concept maar even afgeschreven.”

 

Het is allemaal even raar en voelt niet goed.
Annelies Goedbloed (Haagse Zwam)

 

Tekenend was dat Akyol, wiens zalencentrum Opera tegenover De Schilde ligt, in het voorjaar het pand binnenstapte.

Goedbloed: “Alsof hij de eigenaar was. Heel onbeleefd. Hij kwam kijken wat hij allemaal met het gebouw zou kunnen gaan doen.” Eigenaar Nümin Gezici van het Polenhotel bij De Uithof laat via zijn advocaat weten dat ook hij nooit door De Mos is geïnformeerd. Volgens Michel Zaadhof van projectontwikkelaar UrbanMade was het oorspronkelijke plan van Akyol ‘om twee verdiepingen van De Schilde te huren om er horeca te vestigen’. “In de loop van de tijd zijn nog andere functies ter sprake gekomen, waaronder de huisvesting van arbeidsmigranten. Er is later ook gesproken over koop of huurkoop van het pand.”

Schipbreuk

De hele operatie met De Schilde leed op 1 oktober schipbreuk toen de rijksrecherche het stadhuis binnenviel om onderzoek te doen naar de mogelijk corrupte handel en wandel de twee Hart voor Den Haag-wethouders, De Mos en Rachid Guernaoui. De twee werden vervolgens samen met hun partij uit het college gezet.

Maar ook Akyol bleek verdachte te zijn. Dat was het moment voor Zaadhof om zich terug te trekken. “Wij hebben de zakelijk verkenning meteen afgebroken en op 2 oktober de gemeente daarover ingelicht. Wij kunnen geen zaken doen met een partij die wordt verdacht van een strafbaar feit,” zegt hij daar nu over.

 

Ik vind het ook onbegrijpelijk dat het college De Mos hiermee liet wegkomen.
Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij)

 

Ook op gemeentelijk niveau ging de stekker uit het project, net als uit de meeste andere dossiers van De Mos. D66-wethouder Saskia Bruines, die de portefeuille economische zaken tijdelijk overnam, bekijkt nu of er nog meer lijken in de kast liggen. Voorlopig liggen alle vastgoedprojecten waar De Mos mee bezig was stil.

Plopsa Group

Desondanks heeft de Belgische Plopsa Group laten weten nog altijd geïnteresseerd te zijn in een Haagse vestiging. ‘Natuurlijk betreuren we de huidige situatie. Maar wat ons betreft blijft het dossier op tafel liggen ondanks het vertrek van de wethouder,’ aldus directeur Steve Van den Kerkhof op de site Loopings, die nieuws brengt over attractieparken.

Maar de kans lijkt klein dat de gemeenteraad nu nog verder wil met het Plopsaqua-avontuur. Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij heeft grote bezwaren tegen de gang van zaken met De Schilde. Hij bereidt schriftelijke vragen voor. “De gemeenteraad is niet actief geïnformeerd, terwijl er in het verleden veel in De Schilde is geïnvesteerd. Maar ik vind het ook onbegrijpelijk dat het college De Mos hiermee liet wegkomen. Ze zaten erbij en keken ernaar.”

Richard de Mos heeft niet gereageerd op vragen die deze krant hem heeft gesteld. Ondernemer Atilla Akyol was niet bereikbaar voor commentaar.

De hoofdredactie van weekkrant Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over de gemeenteraadspolitiek in Den Haag? Koop dan de krant DHC bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van