‘Krottenkoning’ lijdt nederlaag met Huis Ivicke

De gemeente Wassenaar zet eigenaar Ronnie van de Putte de voet dwars en laat het monumentale Huize Ivicke op zijn kosten opknappen. De Haagse rechtbank stelde de gemeente onlangs in het gelijk.

Door

Wassenaar was bevoegd ‘om handhavend op te treden en de bouwstop op te leggen’ toen de eigenaar plotseling zelf lapwerk liet verrichten, aldus de bestuursrechter in de dinsdag gepubliceerde uitspraak. De gemeente kan nu een eigen aannemer aan het werk zetten op kosten van de eigenaar, Monumenten Restauratie WH te Brasschaat (België). Deze in februari opgerichte bv is een van de vele bedrijfjes van vastgoedspeculant Ronnie van de Putte, ook wel bekend als de ‘krottenkoning’. Van de Putte schoof het vervallen Wassenaarse rijksmonument Ivicke eerder dit jaar om onduidelijke redenen een paar keer door naar een andere bv.

Wassenaar paste, na een langdurige impasse, eind vorig jaar ‘bestuursdwang’ toe. Dat wil zeggen dat de eigenaar binnen acht maanden een reeks herstelwerkzaamheden diende te verrichten. Toen eind september duidelijk werd dat de gemeente ook werkelijk zou gaan doorbijten, verscheen er opeens een aannemer ten tonele om wat klussen te doen. De gemeente legde toen een bouwstop op, omdat zij vreesde dat het werk ‘niet adequaat’ zou worden uitgevoerd.

Rubber

Op de zitting bleek wat er precies aan de hand was. De gemeente en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) becijferden dat Ivicke voor minimaal vijf ton diende te worden verspijkerd. Maar de eigenaar dacht dat het ook wel voor 56.000 euro kon. De Haagse restauratiearchitect Laurens Vis maakte daarvoor een plan. Maar dat schoot aan alle kanten tekort, volgens de gemeente en de RCE. Waar bijvoorbeeld het gebruik van zink, leien en lood was voorgeschreven voor de aanpak van dakkapellen en goten, wilde de eigenaar er synthetisch rubber (EPDM) op plakken.

Herstel van de roedeverdeling van de ramen vond de eigenaar te duur; daarom zouden er ‘plakroeden’ worden gebruikt die de suggestie wekken van een oud raam. En zo passeerde een hele lijst van ondeugdelijke maatregelen de revue. Architect Vis liet geërgerd weten dat zijn aanpak was bedoeld als tijdelijk, in afwachting van een complete restauratie.

Voorlopig herstel Ivicke

Het voorlopige herstel van het vanaf de Rijksstraatweg goed zichtbare huis kan nu beginnen. De rekening gaat naar Van de Puttes Monumenten Restauratie WH. Er is een theoretische mogelijkheid dat de eigenaar nog een gerechtelijke procedure begint tegen het gemeentelijke herstelplan. Maar Wassenaar wordt gedekt door de provincie Zuid-Holland. Als het om wat voor een reden dan ook toch niet mogelijk blijkt de kosten te verhalen, neemt de provincie die voor haar rekening, tot een maximum van vijf ton.

Van de Putte heeft een slechte reputatie. Eerder liet hij panden vervallen in onder meer Noordwijk en Leiden. Van de Puttes advocaat Thomas Sanders laat weten geen commentaar te kunnen geven op het Ivicke-dossier.

Fout systeem

Ook de krakers, die het Huis Ivicke sinds twee jaar bewonen, spelen nog een rol. Zowel de eigenaar als de gemeente wil hen eruit hebben. Ten onrechte, vinden de tijdelijke bewoners in een verklaring, want zij zijn voorstander van een renovatie. ‘Wij hebben zelf ook veel reparaties uitgevoerd,’ stellen zij. De krakers zien het getouwtrek tussen de gemeente en Van de Putte met gemengde gevoelens aan. Want als de eigenaar toch onder de rekening uit weet te komen, wordt die betaald ‘met belastinggeld’. En dat zien de krakers als indirecte steun aan een fout systeem, waarin vastgoedspeculanten veel te veel macht hebben.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 29 oktober 2020 gratis aan. Wilt u meer nieuws uit de Haagse regio lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van