ANWB weg uit Benoordenhout

De ANWB wil een nieuw hoofdkantoor bouwen op de plek van het huidige Koninklijk Conservatorium aan de Juliana van Stolberglaan. Op de oude plek bij Clingendael komen woningen.

Door

De toeristenbond maakte dinsdag bekend dat ‘na een uitgebreid selectieproces’ de keuze is gevallen op een locatie in het Bezuidenhout. Het daar gelegen KC-gebouw komt in de loop van het volgende jaar leeg te staan, als het conservatorium verhuist naar het complex Amare op het Spuiplein. In een toelichting op het besluit meldt de ANWB: ‘Deze locatie is centraal gelegen, dichtbij het centrum van Den Haag en uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer’.

Ook een ANWB-café

Het nieuwe kantoor zou in 2024 klaar moeten zijn. ‘Op de nieuwe locatie krijgen de kenmerkende bedrijfsonderdelen, zoals de Alarmcentrale, Verkeersinformatie en het Leden Service Center een prominente plek. Ook komt er een ANWB-winkel met café,’ aldus de bond. Als ontwikkelaar treedt op het Haagse bedrijf Provast; het ontwerp komt van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

Oude kantoor is monument

Al langer was bekend dat de ANWB een deel van zijn complex aan de Wassenaarseweg wil afstoten. Daarvoor was ook al een woningbouwplan gemaakt. Maar recent meldde ontwikkelaar ABB Bouwgroep al dat nu gekeken wordt naar de hele locatie.

Het ANWB-kantoor rond 1960.

Dat overigens met behoud van het oude ANWB-gebouw plus de ‘rotonde’. Dat in 1960 voltooide geheel is een rijksmonument. Verbouwen en verduurzamen van dat complex is volgens de ANWB minder aantrekkelijk dan nieuwbouw plegen. Bestuurlijk verantwoordelijk voor de herontwikkeling van het terrein is Wassenaar, want het ligt in die gemeente.

[Dit stuk is op 30-09-2020 aangevuld met informatie over ontwikkelaar en architectenbureau en met een illustratie van het nieuwbouwplan]

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan iedere donderdag de krant DHC. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van