Gemeente Wassenaar knapt rijksmonuent Ivicke zelf op

De gemeente Wassenaar neemt zelf maatregelen om het rijksmonument Huize Ivicke in stand te houden. Daarmee wil zij voorkomen dat het pand verloren gaat door het uitblijven van onderhoud door de eigenaar Ronnie van de Putte.

Door

Anderhalf jaar geleden werd Ivicke, dat al vele jaren leegstond en in verval was geraakt, gekraakt. ‘Gebouwd als paleisje, gedegradeerd tot speeltje van een vastgoedspeculant,’ schreven de krakers afgelopen januari in een verklaring. Zij waren tot actie overgegaan om ‘verder verval en illegale sloop’ te voorkomen.

 

Voor de gemeente Wassenaar was de maat vorig jaar al vol. Jarenlang is geprobeerd de eigenaar in beweging te krijgen, zonder resultaat. Een jaar geleden constateerde het college van B en W al dat niets anders overbleef dan ‘handhavend’ op te treden. Dat leidde niet tot de ‘herstelmaatregelen’ aan Huize Ivicke, zoals de gemeente en Monumentenwacht eisten. Daarom is de gemeente Wassenaar nu begonnen met de meest urgente werkzaamheden: stutten zijn geplaatst onder het balkon en de veiligheid van de dakgoot is zeker gesteld.

Bestuursdwang

Omdat de eigenaar de werkzaamheden voor instandhouding niet op tijd heeft uitgevoerd, past de gemeente bestuursdwang toe. Dat betekent dat de gemeente de werkzaamheden zelf uitvoert en de kosten verhaalt op de eigenaar.

[Tekst gaat verder onder foto]

Huis Ivicke in Wassenaar.

Huize Ivicke in Wassenaar. | Foto: DHC

Wethouder erfgoed Kees Wassenaar: ‘Bestuursdwang passen we nooit zomaar toe. We hadden natuurlijk gehoopt dat de eigenaar zelf zijn verantwoordelijkheid zou nemen. Maar het is twee over twaalf en we staan niet toe dat dit rijksmonument door gebrek aan tijdig onderhoud ten onder gaat. Het is de bedoeling dat we elke cent die de werkzaamheden ons kosten, terughalen bij de eigenaar. We zetten daar alle middelen voor in die ons juridisch ter beschikking staan.’

In april legde de gemeente Wassenaar beslag op het monumentale pand. Dat maakt het makkelijker de kosten te verhalen.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Wilt u meer foto’s zien? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram-pagina.

Bekijk meer van