Koningin Máxima opent grote ondernemerstop, Ivanka Trump te gast

Ruim 1200 ondernemers die willen bijdragen aan een betere wereld beginnen vandaag aan de Global Entrepreneur Summit (GES). De deelnemers worden welkom geheten door gastheren premier Mark Rutte en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo.

Door

Van ‘big data’ en robotica tot waterbeheer en de toekomst van energie. Ondernemers uit de hele wereld (130 landen) kunnen tot en met woensdag in het World Forum hun hart ophalen aan de Global Entrepreneurship Summit (GES). De top wordt door Nederland en de Verenigde Staten samen georganiseerd.

Koningin Máxima opent de top. Zij is een van de belangrijkste sprekers van het evenement, naast onder anderen Ivanka Trump (dochter van de VS-president), Sigrid Kaag (minister van Buitenlandse Handel) en prins Constantijn (voorzitter van StartupDelta). Behalve politici zijn er vooral ook veel ondernemers, zoals Ajay Banga (Mastercard), Ronald Wuijster (APG), Bibob Gestra (Hyperloop) en Frans van Houten (Philips).

Evenementen

Naast de echte top in het World Forum zijn er in de stad verschillende zij-evenementen. Die zijn bedoeld om zo veel mogelijk Nederlandse en vooral Haagse bedrijven in contact te brengen met hun internationale collega’s en investeerders.

 

Ivanka Trump en Koningin Maxima (foto 1) zijn twee belangrijke sprekers op de top. Michael Pompeo, minister van Buitenlandse zaken van de Verenigde Staten (foto 2) en premier Mark Rutte (foto 3) zijn gastheren.

Zo’n 200 Nederlandse ondernemingen doen mee aan de top (waarvan 35 Haagse). Enkele voorbeelden zijn Elemental Watermakers (duurzame watervoorziening via zon, zee en wind), Envision (een app voor slechtzienden die teksten voorleest uit bijvoorbeeld kranten) en WellDecommissioned (ontmanteling en hergebruik van olie- en gasputten).

Vandaag is de officiële opening van de top in het stadhuis. Dat is daarom vanaf 12.00 uur gesloten. Voor alle diensten van de gemeenten kunnen Hagenaars terecht op het stadsdeelkantoor in Escamp. De parkeergarage onder het IJspaleis is vandaag tot 21.00 uur voor niemand toegankelijk, maar er zijn geen verkeersafzettingen. Ook rondom het World Forum zal het verkeer niet worden omgeleid. Het congres loopt tot en met woensdag 5 juni.

Stoorzender

Omwonenden van het World Forum hebben toch een beetje last van de top. Het blijkt dat de zonnepanelen die op het dak van het gebouw liggen een stoorzender zijn in het politienetwerk C2000. Daarom moeten die tijdelijk uit. De PvdA, de HSP en de PvdD hebben vragen gesteld aan het college over dit bericht en vragen het stadsbestuur om ten minste de bewoners die zonnepanelen huren van het World Forum te compenseren.

Standaardportret
Bekijk meer van