Hoge beloning voor gouden tip in ‘heel wrange’ moordzaak

Justitie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip die leidt tot oplossing van de moord op Donald Vrijmoet.

Door

Het levenloze lichaam van de 53-jarige Hagenaar werd op 14 november 2018 gevonden in zijn woning aan het Rietveen, in de wijk Bouwlust. Hij is waarschijnlijk door steekwonden om het leven gekomen. De politie noemt dit ‘heel wrang’, omdat Vrijmoet zelf een fanatiek verzamelaar van messen was.

Donald Vrijmoet, bij veel mensen bekend als Don, leidde lang een zwervend bestaan. Hij was drugsverslaafd en had last van psychoses. Vorig jaar kon hij dankzij een zorginstelling een woning aan het Rietveen (vlak bij De Uithof) betrekken. Dit leidde niet tot verbetering van zijn situatie. Hij zorgde slecht voor zichzelf. Hij at nauwelijks en woog nog maar veertig kilo. Ook kreeg hij regelmatig andere drugsverslaafden over de vloer.

Of de oorzaak van zijn dood drugsgerelateerd is, kan de politie niet zeggen. Het is ook mogelijk dat Vrijmoet vanwege zijn psychoses een fatale ruzie met iemand heeft gekregen. ‘Wij houden alle scenario’s open,’ zei politiewoordvoerder Bobby Markus dinsdag in het tv-programma ‘Opsporing Verzocht’.

 

Door zijn drugsgebruik en psychoses was Vrijmoet vereenzaamd, had hij nauwelijks meer contact met familie en vrienden.
Bobby Markus (woordvoerder Politie)

 

Volgens Markus is de politie geraakt door het trieste levensverhaal van Vrijmoet. ‘Door zijn drugsgebruik en psychoses was Vrijmoet vereenzaamd. Hij had nauwelijks meer contact met familie en vrienden. Wij zien het als onze taak om de zaak op te lossen en zo voor een laatste beetje waardigheid te zorgen.’

De politie hoopt meer duidelijkheid te krijgen over de dagen voor zijn dood. Vrijmoets laatste levensteken dateert van 8 november. Toen was op bewakingsbeelden is te zien dat hij boodschappen doet in winkelcentrum De Stede. Zorgmedewerkers vonden zijn lichaam zes dagen later. De politie wil in contact komen met mensen die in de tussenliggende periode iets verdachts hebben gezien rond het Rietveen.

Mobiel Media Lab

Omdat Vrijmoet contacten had met andere dak- en thuislozen en het voor de politie lastig is om deze mensen te bereiken, rijdt er donderdag 31 januari een Mobiel Media Lab door Den Haag. Dit is een bus waarin mensen zonder afspraak met rechercheurs kunnen praten. Deze bus staat donderdagmiddag in de Wagenstraat en donderdagavond op de Noordpolderkade.

Wilt u telefonisch een tip doorgeven? Dat kan via de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070. Meer informatie: www.politie.nl.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen? Voor een abonnement op DHC klikt u hier.

Standaardportret
Bekijk meer van