Gemeente twist met OTTO: ‘Polenhotel’ moet plaatsmaken voor weg

De gemeente wil af van het complex in Laakhaven waar uitzendbureau OTTO Work Force bijna tweehonderd arbeidsmigranten huisvest. De partijen twisten erover in de rechtszaal.

Door

Het wooncomplex van OTTO aan de 1e Lulofsdwarsstraat is opgebouwd uit herbruikbare units, goed voor 95 tweepersoonsstudio’s. Bijna zeven jaar biedt het inmiddels onderdak aan arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa.

Het ‘Polenhotel’, zoals dit soort complexen in de volksmond heten, kwam er nadat toenmalig wethouder Marnix Norder (PvdA) had gewaarschuwd voor een ‘tsunami’ van Oost-Europeanen. “Ik heb hem toen daarop aangesproken, maar ook mijn hulp aangeboden,” zegt Frank van Gool, directeur van OTTO. “Dit wooncomplex is vanuit de gemeente geïnitieerd.”

 

Ook de gemeente had een langdurige exploitatie voor ogen
advocaten OTTO

 

Des te opmerkelijker dat diezelfde gemeente er zo snel mogelijk vanaf wil, vindt het uitzendbureau. Vorige week vrijdag diende een kort geding, waarin de gemeente in beroep ging tegen de uitspraak van de kantonrechter.

Die stelde eind vorig jaar OTTO in het gelijk. De gemeente, eigenaar van de grond, eist dat haar huurder het complex sloopt en vertrekt. Ze wil de grond gebruiken voor de opslag van bouwmateriaal, ‘kwalitatief groen’ en bovenal een verbindingsweg tussen de 1e Lulofsdwarsstraat en de Calandkade.

Vijf of tien jaar

Kern van het geschil zijn de huurafspraken. In 2012 heeft de gemeente de grond voor vijf jaar verhuurd aan OTTO. Maar, stelt het uitzendbureau, beide partijen hebben toen de intentie uitgesproken voor een huurperiode van minstens tien jaar. “Ook de gemeente had een langdurige exploitatie voor ogen,” aldus OTTO’s advocaten, die hun claim ondersteunen met e-mails van ambtenaren.

Dat destijds een huurovereenkomst voor vijf jaar is afgesloten, had slechts te maken met wetgeving. Een formaliteit dus, stelt OTTO.

Bij een overeenkomst van vijf jaar was het Polenhotel, dat miljoenen heeft gekost, bovendien verliesgevend geweest. Dat de gemeente de afspraak niet nakomt, vindt het bedrijf een gevalletje onbehoorlijk bestuur.

 

We hebben echt elke postzegel op de kaart bekeken, maar geen andere plek gevonden.
Advocaat gemeente

 

De gemeente ontkent dat die tien jaar vaststond. De ambtelijke correspondentie waaraan OTTO refereert, is weinig waard, aldus de advocaat van de gemeente. “Ambtenaren vertolken immers geen standpunten van het college van B en W.” En het stadsbestuur heeft volgens hem ‘geen ondubbelzinnige toezeggingen’ gedaan.

“De voorwaarde was dat het complex goed functioneert en de herontwikkeling van Laakhaven niet frustreert. Die onzekerheden van een eventuele verlenging waren altijd al bekend.” In de ogen van de gemeente is de huurovereenkomst in juli 2017 afgelopen en zit OTTO al ruim twee jaar onrechtmatig op haar grond.

Geen prioriteit

Den Haag telt drie Polenhotels, bij lange na niet genoeg om alle arbeidsmigranten te huisvesten. De meesten wonen via hun uitzendbureau op kamers of in appartementen in woonwijken als Laak, Regentes-Valkenbos en Rustenburg-Oostbroek. Dat brengt onwenselijke situaties met zich mee, zowel voor de buurt als de migranten zelf. Bij een recente werkbespreking in de gemeenteraad, naar aanleiding van publicaties van deze krant, bevestigden deskundigen dat er behoefte is aan meer georganiseerde huisvesting.

Maar voor de gemeente is dat geen prioriteit, zeker niet in Laakhaven. “De verbindingsweg is echt noodzakelijk voor goede verkeerscirculatie,” onderstreept de advocaat van het stadhuis. De gemeente heeft ‘absolute zekerheid’ nodig dat op 1 januari het perceel is ontruimd. OTTO wil dat allzeen doen als het stadbestuur een alternatieve locatie aanbiedt.

“We hebben echt elke postzegel op de kaart van Den Haag bekeken, maar geen andere plek gevonden,” meent de advocaat van de gemeente. Gezien de enorme woonopgave zijn meer Polenhotels ‘politiek ongewenst’.

 

De gemeente stelt een verbindingsweg boven honderdnegentig arbeidsmigranten
Frank van Gool, directeur OTTO

 

De rechtbank doet volgende week vrijdag uitspraak. OTTO-baas Van Gool vertrouwt erop dat zijn werknemers kunnen blijven wonen in Laakhaven. “De gemeente stelt een verbindingsweg boven honderdnegentig arbeidsmigranten. Absurd. Ik verwacht niet dat de rechter het belang van die straat zwaarder laat wegen dan dat van onze mensen.”

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

Standaardportret
Bekijk meer van