Haagse handhavers krijgen bodycam

De gemeente houdt de komende vier maanden een proef met bodycams voor handhavers, zo maakte wethouder Robert van Asten (D66, buitenruimte) bekend.

Door

Met deze bodycam, een kleine draagbare camera die op de borst wordt gedragen, wil het stadsbestuur de veiligheid van handhavers vergroten. In de proef, die deze week start en tot medio februari volgend jaar duurt, krijgen vijf handhavers een cameraatje mee tijdens hun werk. Van Asten: “Meestal kunnen handhavers veilig hun werk doen. Alleen soms ontstaan er situaties waarin mensen agressief worden en een bedreiging vormen.”

Videobeelden van de bodycam

Dankzij de videobeelden van de bodycam kunnen geweldplegers makkelijker opgespoord worden. De gemeente bewaart deze beelden ongeveer een maand op een beveiligde computer. Wanneer er een strafbaar feit is gefilmd, worden de beelden digitaal overgedragen aan de politie of het Openbaar Ministerie voor opsporing.

Volgens Van Asten hoeven Hagenaars zich geen zorgen te maken over hun privacy. Hij benadrukt dat de bodycam alleen wordt aangezet als ‘een handhaver wordt bedreigd met verbaal of fysiek geweld’. Aan het einde van de proef evalueert de gemeente of de handhavers zich daadwerkelijk veiliger hebben gevoeld. Ook kijkt de gemeente of het aantal incidenten op straat met handhavers is afgenomen.

Meer informatie: www.denhaag.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik dan hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer video’s zien? Neem dan een kijkje op ons YouTube-account.

Standaardportret
Bekijk meer van