Geheim overleg over vreugdevuren, terwijl rapport er nog niet is

Terwijl het stadhuis nog natrilt van de inval door de rijksrecherche en de val van het stadsbestuur, dient de volgende crisis zich aan. Deze donderdag verschijnt het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) over de uit de hand gelopen vreugdevuren.

Door

Deze week werd duidelijk dat achter de schermen al langer wordt overlegd tussen ambtenaren en de ‘bouwers’ van Scheveningen en Duindorp over de vraag: hoe nu verder met de vreugdevuren? Het stadhuis weigert hierover elk commentaar. Ook werd een Wob-verzoek van deze krant afgewezen, omdat er ‘nog geen besluit is genomen’.

Eerder deze week publiceerde weekkrant De Scheveninger op zijn website het bericht dat de gemeente een voorstel heeft gedaan aan de beide groepen bouwers en dat daarin de aanbevelingen van de Onderzoeksraad zijn verwerkt (de gemeente heeft het rapport al ter inzage gehad). Het voorstel zou zijn dat er vuurstapels mogen komen van maximaal tien meter hoog, een kwart dus van wat eerder werd gedoogd. Voor de bouwers is dat een teleurstelling. Volgens De Scheveninger hopen de Scheveningse bouwers nu dat ze meer dan één stapel mogen maken en aansteken.

 

Burgemeester Krikke geeft doodleuk groen licht terwijl het rapport van de OvV nog besproken moet worden. Dit kan niet.
Peter Bos (Haagse Stadspartij)

 

Het nieuws over het voorstel wil de gemeente evenmin bevestigen. ‘We zijn in afwachting van het rapport van de OvV. Tot die tijd kunnen we hier niets over zeggen,’ aldus een woordvoerder per mail. Dát er wordt gesproken over de komende jaarwisseling is op zichzelf niet raar, want de tijd dringt. Het is eigenlijk al te laat om nog een behoorlijk vergunningstraject te doorlopen. En er ligt de oude dwangsituatie. Als de gemeente zou besluiten: géén vuren – wat voor de hand zou liggen na de laatste jaarwisseling – betekent dit vrijwel zeker dat er op 31 december/1 januari opstootjes en brandstichtingen zullen zijn.

‘Dit kan niet’

De gemeenteraad is niettemin ‘not amused’ over het geheime overleg tussen het stadhuis en de bouwers. “Burgemeester Krikke geeft doodleuk groen licht terwijl het rapport van de OvV nog besproken moet worden. Dit kan niet,” zegt Peter Bos van de Haagse Stadspartij. En ook bij andere partijen is het nieuws uit Scheveningen niet goed gevallen. Het is daarom mogelijk dat de gemeenteraad uiteindelijk helemaal geen vreugdevuren wil en de burgemeester terugfluit.

Veel hangt af van het rapport van de OvV, de bespreking daarvan door de raad en de nadere uitleg van Pauline Krikke. Duidelijk is dat de hoge stapels, de wedstrijd tussen Scheveningen en Duindorp, het gebruik van ‘brandversnellers’ en het constant schenden van afspraken niet meer geaccepteerd worden.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over het vreugdevuren-dossier? Neem dan een abonnement op DHC.

Standaardportret
Bekijk meer van