‘Facebook-hit’-zwaan is weer helemaal oké

Een man in opvallend korte broek wachtte vorige week woensdag bij tramhalte De Savornin Lohmanplein met op zijn schoot een gewonde zwaan. Twee stops verwijderd van Vogelopvang De Wulp. De kop van het dier hing naar de grond. De vogel berustte in zijn lot. Een bijzonder tafereel, waarvan DHC vanaf de overkant snel een foto maakte.

Door

Dit beeld werd een hit op de social media van de weekkrant en heeft al meer dan drieduizend mensen bereikt, van wie velen hun reactie op Facebook deelden. ‘Wat stoer en aandoenlijk tegelijk,’ tikte Jacqueline Kervezee. De zwanenredder was voor velen ‘een (super)held’, ‘een topper’, ‘een echte dierenvriend’. Cees Varkevisser: ‘Deze gozer mag van mij een lintje krijgen!’ En Moniek Keessen: ‘Wat lief zeg! Zwanen kunnen goed pittig zijn!’

 

 

‘Top vent , maar misschien makkelijker geweest om de Dierenambulance te bellen?’, schreef Rob van Loon. Die dienst bleek ook inderdaad gewaarschuwd en kwam uiteindelijk ook, maar een zwaan van zo’n negen kilo draag je makkelijker als je erbij zit. Op een HTM-bank dus.

De zwanenredder

Maandag zochten we de zwaan op. In De Wulp hingen vlaggen en ballonnen. Het ging dus goed met de patiënt? Jawel, vertelde medewerkster Sharon Lexmond (30), maar dat feestvertoon was voor haar verjaardag. De naam van de zwanenredder bleek bij de opvang niet bekend, maar het goede nieuws was dat het dier de volgende dag al kon worden vrijgelaten. Het zat nu rustig in een omheinde omgeving met veel andere vogels. “Deze zwaan is waarschijnlijk tegen bedrading aan gevlogen en hard gevallen. Daarbij verzwikte ie een poot.”

Foto: DHC

Als je een zwaan eenmaal te pakken hebt, blijft deze rustig, verklaarde ze het ‘stilleven’ in de tramhalte. Pure rust zorgde ook voor de genezing. Bij De Wulp zitten op dit moment zo’n vijfhonderd vogels, met als bijzondere gast een jonge lepelaar die uit zijn nest is gevallen.

Meer informatie: www.vogelopvangdewulp.nl

 

Standaardportret
Bekijk meer van