Taxusbessen waarschijnlijk oorzaak van mysterieuze spreeuwensterfte

Het mysterie rond de omvangrijke spreeuwensterfte in het Huijgenspark is iets minder een mysterie. Laboratoriumonderzoek wijst op het gif van de taxusstruik, waarvan de vogels graag de besjes eten.

Door

In een maand tijd werden ruim driehonderd spreeuwen dood aangetroffen in en rond het park in de Stationsbuurt. De laatste keer dat vrijwilligers van de Dierenambulance op vogellijkjes stuitten, was 23 november. Inmiddels hebben Wageningse onderzoekers in de levers van twintig spreeuwen sporen aangetroffen van het gif van de taxusstruik en de afbraakproducten hiervan. Het lek lijkt boven.

Toch is het vraagstuk rond de grootschalige vogelsterfte nog niet helemaal opgelost. Spreeuwen zijn immers gewend om taxusbesjes te eten. De giftige stof in de pitten poepen ze doorgaans uit, zonder fatale gevolgen. Waarom nu wel? Behalve in de pitten zit de giftige stof ook in takken en bladeren van de taxusstruik. Mogelijk hebben de vogels snoeiafval binnengekregen, opperde een medewerker van de vogelopvang daarom tegenover de NOS.

De lege magen duiden op braken, vaak een gevolg van het eten van giftig voedsel

Eerder kon de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) al uitsluiten dat het westnijlvirus, een ziekte die wel vaker trekvogels treft, de oorzaak is. Doelbewuste vergiftiging werd als onwaarschijnlijk beschouwd, maar niet afgeschreven. De vogelopvang stelde dat de verklaring op de foerageerplekken van de spreeuwen moet worden gevonden. De lege magen van de gevonden vogels duiden op braken, vaak een gevolg van het eten van giftig voedsel.

Straling

Terwijl instanties weken in het duister tastten, kon op internet een heel ander soort theorie postvatten. Verschillende websites van complotdenkers weten de sterftegolf aan een vermeend experiment met 5G, het nieuwe netwerk voor mobiel internet. De straling van de antenne zou de vogels fataal zijn geworden. Niets van waar, kon zowel stralingsexpert Eric van Rongen als het Agentschap Telecom, dat de proeven met 5G-antennes coördineert, verzekeren in deze krant. Niettemin achtte de gemeente het noodzakelijk om in haar nieuwsbericht nog maar eens te vermelden dat rondom het park geen 5G-testen zijn gedaan. ‘Dit kan daarom de oorzaak niet zijn.’

De definitieve verklaring voor de doodsoorzaak van de spreeuwen wordt binnen twee weken verwacht, als het Wageningse lab zijn onderzoek heeft afgerond. Het uitlaatverbod voor honden is inmiddels opgeheven.

Standaardportret
Bekijk meer van