Groene Mient bewijst: duurzame huizen prettig om in te wonen

“Wat een geluksvogel is wethouder Joris Wijsmuller toch,” zei een tevreden Ed Nijpels dinsdag tijdens de opening van de ecologische woonwijk de Groene Mient aan de Limoenhof. De oud-milieuminister (VVD) – tegenwoordig voorzitter van het Energieakkoord – had even daarvoor de grote, weelderige, gemeenschappelijke tuin bewonderd die omsloten is door de nieuwe ecologische huizen.

Door

Door Annerieke Simeone

Zichtbaar enthousiast: “Zorg dat u alle wethouders van Nederland in een bus laadt en hiernaartoe laat komen. Ik hoop sowieso dat dit mooie project wordt platgelopen. Dit is het bewijs dat al die pessimisten die zeggen dat duurzame huizen niet prettig zijn om in te wonen ongelijk hebben.”

Wijsmuller (HSP, stadsdeel Segbroek), die net als het publiek hartelijk om zijn suggestie moest lachen, gaf op zijn beurt complimenten aan de nieuwe bewoners. “Zij zijn erin geslaagd om hun duurzame ambities te bundelen. Ik hoop dat u hier heel oud wordt”.
Dat is Arie Visser in elk geval wel van plan. Deze kwieke Hagenaar heeft uit voorzorg al een lift in zijn huis laten bouwen. Maar dat is niet alles. Door middel van vierhonderd zonnepanelen wekken de drieëndertig huizen jaarlijks precies genoeg stroom op als nodig is voor verwarming en warm water. “Ik ben hier in mei komen wonen en ik zag vandaag dat ik nog zeker vier maanden vooruit zou kunnen met de energie die nu is opgewekt,” aldus Visser. Verder zijn er allerlei slimme energiesystemen: warmtepompen, balansventilatie en warmwater-terugwininstallaties. De woningen zijn daarnaast van het gasnet af en zijn extra geïsoleerd. “We hebben driedubbelglas,” zei Visser.

Gunstige lening
Op de plek van het gesloopte Maris College staan nu appartementen, maisonnettes en eengezinswoningen. De goedkoopste woning kost 240.000 euro, de duurste rond de 450.000 euro. “Bewoners hebben elkaar met de financiën geholpen,” aldus Visser. “Voordat de eerste steen was gelegd, moest er 25.000 euro geïnvesteerd worden. Degenen die dat niet konden neerleggen, hebben bij de meer kapitaalkrachtigen een gunstige lening kunnen afsluiten.”

Sommige bewoners gebruiken een deel van hun huis als bedrijfsruimte. Zo ook de internationaal gecertificeerd chocoladesommeliers Raymond Soerodikromo en Sanna van der Geld. Aan de Limoenhof 1 zit daar sinds kort The Chocolate Shop, een winkel met duurzame chocolade. Wie niet in de buurt woont, kan zijn pakketje laten bezorgen. Uiteraard ook op een milieuvriendelijke manier. “We zetten fietskoeriers in.” Soerodikromo wil binnenkort proeverijen houden. “Chocolade met koffie of thee. Of met wijn. Dat gaat ook heel goed samen.” Ja, als het aan hem ligt, komt er veel volk naar de Limoenhof. Visser is daar wat voorzichtiger in. “Laatst hebben we iemand weggestuurd die zijn hondje hier uitliet. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar buurtbewoners zijn van harte welkom.”

De Groene Mient heeft een weelderige, gemeenschappelijke tuin. | Foto: DHC

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Meer lezen over duurzaamheid in Den Haag? Neem dan een abonnement bij DHC.

Bekijk meer van