Erfenis storm Eunice nog niet verwerkt

De erfenis van storm Eunice is nog niet verwerkt. Zowel de kerk aan de Elandstraat als het ADO Den Haag-stadion kampt nog met schade. 

Door en

Een van de twee torenspitsen van de monumentale rk-kerk aan de Elandstraat bleek vrijdag tijdens storm Eunice instabiel. Zaterdag zijn er in de houten spits voorlopige herstelwerkzaamheden uitgevoerd. “We overleggen nu met de gemeente over wat er verder moet gebeuren,” zegt Alex Keijzer van het kerkbestuuur van de overkoepelende parochie van Maria Sterre der Zee. Het voorterrein van de kerk is nog afgezet. Het gebouw zelf is wel vrijgegeven.

Keijzer gaat ervan uit dat er komend weekeinde weer vieringen kunnen worden gehouden. “Eventueel maken we dan gebruik van andere ingangen.” De kerk bleef afgelopen zondag dicht. Hierdoor moest de eerste communie van een aantal kinderen worden uitgesteld.

Vrijdag in de namiddag bewoog de noordelijke spits (zijde Da Costastraat) zichtbaar. Tevens woei er een kleine sierdakkapel af. Deze kwam op een auto in de Elandstraat terecht. Brandweer en politie zetten de omgeving af. Circa veertig huizen werden ontruimd. De spits overleefde de storm, maar de brandweer meldde ‘dat er reparatiewerkzaamheden moeten plaatsvinden’.

De omwonenden konden zaterdag weer naar huis.

ADO deels dakloos door Eunice

De storm richtte flinke schade aan aan het dak van het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Delen van de metalen dakbedekking raakten los. Deze wapperden als rafelig zilverpapier in de storm. De vraag is of de eerstvolgende thuiswedstrijd (25 februari tegen Telstar) in het Cars Jeans Stadion kan plaatshebben. ‘ADO Den Haag onderzoekt de komende dagen samen met de gemeente en brandweer wat de gevolgen zijn. De veiligheid van alle bezoekers staat voorop. De verwachting is dat binnen enkele dagen duidelijkheid gegeven wordt over de wedstrijd van vrijdag 25 februari,’ meldde de clubleiding zaterdag. Maandagmiddag wordt er overleg gevoerd met de gemeente.

Na verwijdering van de loshangende beplating bleek dat er een groot gat in het stadiondak zit. De dakspanten lijken de storm wel goed te hebben doorstaan.

Na eerdere problemen met het AZ-stadion in Alkmaar en De Goffert in Nijmegen is dit het derde voetbalstadion dat niet tegen een zware vorm van belasting bestand blijkt.

De schade aan het Cars Jeans Stadion is opvallend omdat een extern bureau in maart 2021 nog onderzoek uitvoerde naar de constructie. Dit was een preventieve inspectie naar aanleiding van het ‘dakdrama’ in Alkmaar (in de zomer van 2019 stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in). De conclusie van het Haagse onderzoek was dat ‘de thuishaven van ADO Den Haag ook bij windkracht hoger dan 8 voldoet aan de veiligheidseisen’. Eunice toonde vrijdag dus het tegendeel aan.

Lijn 12

De brandweer maakte verder melding van veel omgevallen bomen en weggewaaide stukken dakbedekking. In de Goudenregenstraat viel vrijdag een boom op de bovenleiding van lijn 12. De straat is afgezet geweest. De strandtenten hebben de storm goed doorstaan, mede doordat extra zandwallen waren opgeworpen en paviljoens waren verstevigd. Op de Kranenburgweg kwam een groot pakket dakpannen als een stenen waterval naar beneden.

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s. 

Standaardportret
Bekijk meer van