Eerste vergunningen voor vreugdevuren Scheveningen en Duindorp

De gemeente heeft donderdag de eerste vergunningen verleend voor de vreugdevuren op het strand van Scheveningen en Duindorp. De afgelopen drie keer ging de traditionele nieuwjaarsviering niet door.

Door

De organisaties van beide vreugdevuren hebben donderdag uit de handen van de burgemeester hun evenementenvergunningen ontvangen. Ook de vergunningen voor de kleinere vreugdevuren in Laak en Escamp ‘zullen zo snel mogelijk worden verleend’, schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

Daarmee is de terugkeer van de traditionele vreugdevuren nog geen feit. De organisatoren hebben nog van de provincie een vergunning voor de stikstofuitstoot nodig, een watervergunning van het waterschap en een milieuontheffing van de gemeente. Ook heeft de Scheveningse organisatie vorige week een aanvraag voor de omgevingsvergunning ingediend.

Bureaucratische hoepels

Jarenlang was van deze bureaucratische voorwaarden geen sprake. De vreugdevuren werden gedoogd, afspraken lagen vast in een convenant. Toen het vier jaar geleden flink misging op Scheveningen, besloot de gemeente dat het zo niet langer kan. Na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV), dat toenmalig burgemeester Pauline Krikke de kop kostte, mogen de vuurstapels voortaan niet groter zijn dan 10 bij 10 bij 10 meter. Ook haalt de gemeente de teugels strakker aan door met vergunningen te werken.

De organisaties zijn bereid om door al deze bureaucratische hoepels te springen. Dat de vreugdevuren dit jaar doorgaan, is waarschijnlijk. Hoewel stikstofuitstoot een potentiële valkuil lijkt, kregen de vuurstapels twee jaar geleden groen licht van de provincie. Experts zetten daar destijds wel vraagtekens bij.

OvV-rapport over vreugdevuren

De afgelopen drie edities van de vreugdevuren gingen niet door. Eerst vanwege het OvV-rapport, dat een geheel andere organisatie van het jaarwisselingsfestijn voorschreef. De gemeente had toen te weinig tijd om dit te regelen. De daaropvolgende jaren gooiden coronabeperkingen roet in het eten.

Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van