Twee hoofdonderhandelaars in DHC-podcast: ‘Soms moet je even afkoelen’

Nieuw coalitieakkoord, nieuw seizoen. Anne Mulder (VVD) en Robert van Asten (D66) vertellen over zes maanden onderhandelen. Met een ander standpunt dan de rest kan het lastig zijn. Mulder: “Het is vooral vechten.”

Door

“Ik snap nou nooit waarom Anne [Mulder, red.] de dingen niet precies zo ziet als ik,” grapt D66-leider Robert van Asten als het gaat over waarom de onderhandelingen tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA over het nieuwe coalitieakkoord zo lang duurden. Hij en VVD-leider Mulder zijn te gast in de eerste aflevering van seizoen 2 van ‘Wegwijs in het IJspaleis’ en kunnen gelukkig na zo lang onderhandelen nog met elkaar lachen.

Het ging er tijdens de gesprekken op de stadskwekerij namelijk best stevig aan toe. Mulder vertelt: “Ik merk dat alle partijen met grote passie en inzet hun standpunten hebben ingebracht. De een doet dat wat rustiger, de ander zet het soms met wat fysieke kracht bij. Dat kan. Maar gegeven alle beperkingen is het belangrijk dat iedereen zijn punt gemaakt heeft. Ik heb respect en bewondering voor de inzet van mijn collega’s.”

Afkoelen

 “Het fijne aan de stadskwekerij is ook dat je even naar buiten kan af en toe. Je kan even afkoelen als dat nodig is,” herinnert Van Asten zich. “Onze begeleider, Piet Hein Donner [CDA-prominent, red.], voelde dat ook heel goed aan.”

 

Ik heb respect en bewondering voor de inzet van mijn collega’s

Nu is er natuurlijk verschil tussen partijen op de flanken en middenpartijen. Hoe dat was? Mulder: “Ik heb het er weleens over gehad met mijn collega’s van PvdA en GroenLinks. Eigenlijk zijn wij de partijen met écht uitgesproken standpunten. We hebben twee partijen in het midden en die hebben het wat makkelijker. Die trekken soms het gemiddelde van ons en dan zijn ze klaar! Dus wij hebben wel besproken hoe we dat moesten aanpakken, hoe wij kleur op de wangen konden houden. Wij vinden écht iets. D66 en het CDA ook, maar op een andere manier. Dus je probeert rekening met elkaar te houden.”

Ruimte

Maar hoe doe je dat, zeker als je alleen komt te staan? De VVD kreeg wel ruimte. “Als ik kijk naar het akkoord en het extra geld voor doorstroming van de stad, economie en veiligheid, zie ik dat het helpt. Ik zie genoeg VVD-prioriteiten terug. Dat mag ook wel!”

Want er was ook wat te slikken: de VVD beloofde in de verkiezingen lastenverlichting en bezuinigingen. Er kwamen juist lastenverzwaringen en vrij weinig bezuinigingen. “Dan realiseer je dat je geen absolute meerderheid hebt en dat je zal moeten geven en nemen. Je kan ook langs de kant gaan staan en zeggen: ‘Ik wil niet, ik wil niet,’ maar goed. We hebben geprobeerd wel punten binnen te halen.”

 

Dan realiseer je dat je geen absolute meerderheid hebt en dat je zal moeten geven en nemen

“Als VVD beginnen we altijd met de gemeente zelf effectiever en kleiner maken voordat je aan de belastingknop draait. Maar die neiging had je bij andere partijen minder of niet.” Dus was het vechten tegen de bierkaai? “Het was vooral vechten.” Maar de rest wilde er niet aan. Van Asten: “Nee, daar wilden we niet aan. Wij vonden dat in deze tijd juist geïnvesteerd moet worden in de stad.” Mulder: “Je hebt liberale partijen en liberale partijen.”

 

Luister nu de eerste aflevering van ‘Wegwijs in het IJspaleis‘ seizoen 2. Lees ook de column van Jan Pronk.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van