Reacties op akkoord: van ‘slappe hap’ tot ‘incassobureau zonder kloppen’

Met zijn akkoord stelt de coalitie financieel orde op zaken, zegt de coalitie zelf bij de presentatie. De oppositie is minder onder de indruk. “Ik mis de urgentie.”

Door en

“We hebben de basis op orde gebracht,” vat VVD-leider Anne Mulder het coalitieakkoord samen, doelend op de zorgelijke financiële huishouding. Dat is wel gebeurd met bij zijn achterban ongeliefde lastenverzwaringen. Maar, benadrukt Mulder bij de perspresentatie in de Centrale Bibliotheek, daar staat extra geld voor veiligheid, vergroening en onderhoud tegenover. “En we gaan het irritantste kruispunt van de stad aanpakken: de Zevensprong.” 

Investeringen die de stad leefbaar houden, zijn ook voor het CDA het grote pluspunt uit het akkoord. De linkse coalitiepartijen zijn vooral content met de sociale plannen. “We steken extra geld in armoedebestrijding,” onderstreept Mariëlle Vavier van GroenLinks. “We gaan meer betaalbare woningen dan ooit bouwen,” belooft Martijn Balster van de PvdA.

 

In deze tijd moet je mensen niet opzadelen met extra lasten
Richard de Mos, Hart voor Den Haag

 

Om hun plannen voor de stad gedaan te krijgen, is meer geld van buiten nodig. D66-leider Robert van Asten ziet het als zijn taak meer financiering uit Brussel en ‘het andere Den Haag’ te strikken. “Bijna wekelijks horen we dat de Europese Unie nieuwe ondersteuningsfondsen heeft. Daar moet Den Haag meer van kunnen profiteren.”

‘Kam door subsidies’

Met het sluiten van het nieuwe coalitieakkoord tussen D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA, staat de grootste partij in de gemeenteraad definitief langs de zijlijn. Partijleider Richard de Mos van Hart voor Den Haag heeft de messen geslepen: “Dit akkoord heeft veel weg van incassobureau ‘Binnen Zonder Kloppen’. In tijden dat mensen te maken krijgen met hoge energierekeningen moet je ze niet opzadelen met extra lasten. Ik had eerder gekeken naar het uitstellen van een nieuwe tram of de kam gehaald door het subsidieregister.”

De Mos mist het woord ‘bevolkingsgroei’ in de plannen van het nieuwe college. “Het staat er niet één keer in. Er gaat geld naar kwetsbare wijken, dat is prima. Maar als je niks doet aan wat ze zwak maakt, is het dweilen met de kraan open.”

 

Er staat een grote, onduidelijke bezuiniging gepland, terwijl de zorg piept en kraakt
Lesley Arp, SP

 

Nur Icar (Denk) is blij met de aandacht die er is voor ‘problemen waar Hagenaars tegenaan lopen’. Maar hij mist concrete voorstellen en meetbare doelen. “Het is nu wachten op de uitvoering. Maar laten we de menselijke maat centraal stellen.” Hij verwijst naar de titel van het akkoord: “Den Haag kan wel tegen een stootje, maar de kwetsbare Hagenaars niet.”

Hoewel de meeste financiële gaten worden gedicht met lastenverzwaringen, maakt Lesley Arp (SP) zich ernstig zorgen over de bezuiniging die gepland staat op de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, waaronder de thuiszorg). “Het is de grootste bezuiniging die gepland staat, maar het is het dunste hoofdstuk. Een ‘pakket maatregelen’ staat ons te wachten, maar het is volstrekt onduidelijk wat dat inhoudt. Dit terwijl de zorg piept en kraakt. Daar wil ik heel snel duidelijkheid over.”

‘Same old’

Robert Barker (Partij voor de Dieren) ziet weinig verbetering. “Het is een beetje ‘same old’. Je ziet eraan af dat het een doorstart van het vorige college is. Er zijn over en weer cadeautjes uitgedeeld, zonder grote keuzes. Zeker op het vlak van verduurzaming is het dezelfde grijze massa.”

“Slappe hap,” luidt het eerste oordeel van Fatima Faïd (Haagse Stadspartij). “Hebben ze hier nou zes maanden over gedaan? Ik mis de urgentie. In die zes maanden is de wereld veranderd. De klimaatcrisis verergert, voor grote groepen in de stad dreigt bittere armoede. En dan komen ze met een eenmalige 2 miljoen euro voor arme kinderen. Dat is geen structurele verandering.” Wel is ze te spreken over de winteropvang voor daklozen, die permanent wordt.

 

De wethoudersploeg is praktisch dezelfde. De enige nieuwe kandidaat is Mariëlle Vavier

 

Bij de ChristenUnie/SGP is de afdronk milder. Niet verrassend, want met een strenger optreden tegen coffeeshops, de sluiting van de raamprostitutie als doel en gokreclames in de ban zien zij best wat van hun standpunten terug in het akkoord. Wel zit fractievoorzitter Judith Klokkenburg de bezuiniging op de ouderenzorg niet lekker. “Ik maak me zorgen hoe we ouderen waardig ouder laten worden in onze stad.”

Wethoudersploeg

Waarschijnlijk debatteert de gemeenteraad op maandag 26 september over het nieuwe collegeakkoord. De dag erna worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd, nadat er eerst een hoorzitting in de gemeenteraad heeft plaatsgevonden. Dit zal relatief snel verlopen, aangezien de ploeg wethouders praktisch dezelfde is als in de vorige periode. De enige nieuwe kandidaat is Mariëlle Vavier, leider van GroenLinks. Zij is voorgedragen als wethouder armoede, inclusie en volksgezondheid. Maar Vavier is een bekende op het stadhuis, aangezien zij al vier jaar raadslid is, sinds een jaar als fractievoorzitter. 

De portefeuilles zijn wel anders verdeeld. Zo gaat D66-leider Van Asten zich bezighouden met stedelijke ontwikkeling in plaats van mobiliteit. Zijn collega Saskia Bruines, eveneens D66, neemt cultuur van hem over en wordt verantwoordelijk voor de financiën. Zij behoudt ook economie. Anne Mulder, voorman van de VVD, krijgt mobiliteit, buitenruimte en Scheveningen onder zijn hoede en mag daarmee afscheid nemen van de hoofdpijn die de vele woontorens hem de afgelopen twee jaar bezorgden. De andere VVD-wethouder Kavita Pharbudayal zal zich richten op werk, wijken en dienstverlening. 

GroenLinks houdt duurzaamheid en energietransitie onder zich, maar dit wordt van de vertrekkende Liesbeth van Tongeren overgenomen door Arjen Kapteijns. Martijn Balster (PvdA) houdt grotendeels dezelfde portefeuille met volkshuisvesting, welzijn en Zuidwest. CDA-wethouder Hilbert Bredemeijer krijgt jeugd bij zijn al bekende onderwerpen onderwijs en sport. Hij is blij dat jeugd en onderwijs nu onder dezelfde wethouder vallen, omdat samenwerking op die terreinen makkelijker wordt.  

Lees volgende week meer over het nieuwe collegeakkoord in de papieren editie van Den Haag Centraal. Aankomende dinsdag begint het tweede seizoen van de DHC-podcast ‘Wegwijs in het IJspaleis’ met een extra speciale aflevering vanaf het stadhuis. Te gast zijn Robert van Asten en Anne Mulder.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van