Commentaar: ‘Piet Hein Donner stapt schoolplein op’

Dat het lastig zou worden, stond eigenlijk vóór de gemeenteraadsverkiezingen van maart al vast. Kernprobleem: de afkeer van een aantal partijen van Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos.

Door

Nog altijd hangt de verdenking van corruptie als een zwaard van Damocles boven De Mos en zijn fractiegenoot Rachid Guernaoui. De rechtszaak laat op zich wachten en zolang er geen duidelijkheid is, durven in elk geval D66 en GroenLinks een samenwerking niet aan. Dit gegeven zorgde voor een langdurige impasse in de collegeonderhandelingen.

DE MOS EN ZIJN PARTIJ anticipeerden op de blokkade en schoven oudgedienden Constant Martini (ex-PvdA) en Rita Verdonk (ex-VVD) als wethouderskandidaten naar voren. Dat vermocht niet D66’er Robert van Asten, spin in het web van deze formatie, te vermurwen. En daarom verzandde de door Hart voor Den Haag aangestuurde eerste verkenning al snel. Toen mocht D66 het proberen. En ook dat mislukte, ondanks het feit dat Hart voor Den Haag buitenspel was komen te staan. Nu was het probleem weer of de PvdA wel of niet mee zou mogen doen.

Verheffend schouwspel

AL MET AL een weinig verheffend schouwspel. Fractievoorzitter Fatima Faïd van de HSP verzuchtte terecht dat het vooral ‘over poppetjes en partijtjes is gegaan in plaats van de grote opgaves in de stad’. Ex-VVD-raadlid Jan Pronk noemde het ‘schoolpleinpolitiek’ in zijn column op de site van deze krant. ‘A wil wel met B, maar niet met C. B wil alleen op het feestje komen als C ook mee mag. En Z krijgt helemaal geen uitnodiging, ook al is ie de populairste van de school.’

EN TOEN VOLGDE een opmerkelijke parallel met de landelijke politiek. Daar was het vorig jaar veteraan en Hagenaar Herman Tjeenk Willink die puin mocht komen ruimen. In het IJspaleis werd een andere senior gevraagd de jongelui tot de orde te roepen: Piet Hein Donner, Hagenaar en telg uit een regentengeslacht dat al ruim een eeuw een rol speelt op het Binnenhof. Terzijde: hulde aan beiden, dat zij nog altijd bereid zijn hun kennis en ervaring in te zetten ‘ten nut van het algemeen’.

Geruststellend

DE COMBINATIE van Donners prestige en de toch eindelijk gevoelde urgentie zorgde begin deze week voor een doorbraak, al is die niet verrassend. Wat insiders al veel eerder zeiden, lijkt nu te gaan gebeuren. De vijf partijen van de zittende coalitie van D66, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks gaan samen onderhandelen over de inhoud. Donner blijft erbij. Dat is een geruststellende gedachte. Anders staan we zo weer op het schoolplein.

Herman Rosenberg

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van