Eerste gevelkolom OCC geplaatst (video)

Een mijlpaal in de oplevering van het nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) aan het Spui: de eerste opvallende gevelkolom is woensdagochtend geplaatst.

Door

De eerste gevelkolom van het Nieuwe Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) aan het Spui is woensdagmorgen geplaatst. Deze betonnen kolommen hebben een hoogte van twaalf meter en wegen per stuk zo’n 23 ton. De komende dagen worden nog zes kolommen geplaatst. Uiteindelijk krijgt het OCC vijftig gevelkolommen, die lijken op reusachtige stemvorken. Deze kolommen zijn bepalend voor het uiterlijk van de nieuwe cultuurkolos. De kolommen vormen als onderdeel van de dragende constructie een uitwendig skelet. De gevel wordt goeddeels van glas.

 

 

Het plaatsen van de eerste gevelkolom was een complexe opdracht (zie video). Om het reguliere wegverkeer in de Haagse binnenstad zo min mogelijk te hinderen, vond de aanvoer woensdagochtend vroeg plaats. Wethouder Boudewijn Revis (VVD, stadsontwikkeling): ‘Met de plaatsing van deze gevelkolommen toont dit bijzondere gebouw de eerste contouren van zijn gezicht.’

OCC pas in 2021 klaar

Eerder deze zomer werd bekend dat het OCC (dat onderdak zal bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium en het Dans- en Muziekcentrum) aanzienlijk meer geld gaat kosten dan oorspronkelijk was begroot. 210,9 miljoen in plaats van 176,6 euro.

De echte extra kosten bedragen volgens het stadsbestuur 20 miljoen euro. Het gebouw is ook niet in de loop van 2020 klaar, maar kan pas in september 2021 worden geopend.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van