De slag om Segbroek: telecomreuzen twisten over glasvezel

Stadsdeel Segbroek is het strijdtoneel van telecomgiganten KPN en T-Mobile, die kibbelen over de aanleg van glasvezel. Alle stoepen gaan opnieuw open. Intussen wachten bewoners op sneller internet.

Door

In de meterkast van Ivonne Lagerweij hangt een grote KPN-sticker. ‘Glasvezelaansluitpunt,’ staat erop. Zo’n halfjaar terug kwam een monteur speciaal bij haar langs in het Regentessekwartier (stadsdeel Segbroek) om die sticker te plakken. Maar van glasvezel, en dus snel internet, nog altijd geen spoor. “Glasvezel zit in mijn abonnement,” vertelt ze. “Mij is beloofd dat ik het krijg.” Ze kreeg ronkende aankondigingsbrieven, een verleidelijke korting en dus die sticker, maar snel internet, ho maar. Ze voelt zich aan het lijntje gehouden. “Na verloop van tijd merkte ik: er klopt iets niet.”

De frustratie van Lagerweij is het gevolg van een harde concurrentiestrijd op de telecommarkt, waarin stadsdeel Segbroek figureert als strijdtoneel. Een consortium van provider T-Mobile, investeerder Primevest en aannemer VolkerWessels Telecom begon in juni vorig jaar met de aanleg van een glasvezelnetwerk in Segbroek, liefst 33.000 woon- en werkadressen. Daags nadat de eerste schop in de grond ging, verkondigde concurrent KPN een ‘versnelde uitrol’ van glasvezel in Den Haag, te beginnen in… het Regentessekwartier, Segbroek dus.

Geldverspilling

Twee bedrijven die een eigen netwerk aanleggen in dezelfde wijk – dat riekt naar geldverspilling en onnodige overlast. Het glasvezelnetwerk van Primevest is ruim voldoende voor het surfgedrag van alle Segbroekers, en bovendien mogen ook andere internetproviders dan T-Mobile er gebruik van maken.

Op aandringen van de gemeente zijn KPN en Primevest met elkaar om de tafel gegaan. “Die samenwerking is helaas mislukt,” zegt een woordvoerder van KPN. “Toen puntje bij paaltje kwam, bleek tot onze verbazing dat Primevest hierover niet zelfstandig beslissingen kan nemen.” De concurrent lag dwars, al houdt T-Mobile er zelf een andere lezing op na. “Wat ons betreft zijn de gesprekken niet geëindigd,” zegt een woordvoerder.

 

“Straten gaan in één dag open en dicht. We proberen overlast echt zo veel mogelijk te beperken.
Woordvoerder KPN

 

Niettemin viel bij klanten in het Regentessekwartier kortgeleden een brief in de bus. ‘We gaan door met de werkzaamheden,’ kondigde KPN aan. Het bedrijf gaat alsnog zijn eigen glasvezel uitrollen. Dat betekent dat alle stoepen straks wéér opengaan (het Primevest-netwerk ligt er al). De gemeente kan niet anders dan toestemming geven, zegt een woordvoerder. “Aan het aantal keer per jaar dat een stoep mag worden geopend, of de periode daartussen, is geen limiet verbonden als het gaat om het aanleggen van een glasvezelnetwerk.”

Overlast in Segbroek

KPN zegt de situatie te betreuren. Tegelijk relativeert de woordvoerder de hinder voor bewoners. “Straten gaan in één dag open en dicht. We proberen overlast echt zo veel mogelijk te beperken.” Pijnlijker is de vertraging voor KPN-klanten die al geruime tijd wachten op hun beloofde glasvezelaansluiting. Want al die maanden dat het bedrijf onderhandelde met Primevest, lagen de werkzaamheden van KPN stil. “Door de gesprekken is de aanleg van glasvezel door KPN spijtig genoeg met ruim een halfjaar vertraagd,” aldus de woordvoerder.

“Het is puur zaken,” observeert consultant Hendrik Rood van adviesbureau Stratix. KPN wil best aansluiten op Primevests kabel, legt hij uit, maar dan moet het bedrijf wel de kans hebben om dat glasvezelnetwerk in de toekomst te kopen. Alleen, het recht op eerste koop is al vergeven aan T-Mobile. Primevest, blijkt nu, kan daar niet zomaar onderuit. “Voor KPN is het strategischer om eigen glasvezel aan te leggen dan het risico te lopen dat de concurrent het netwerk koopt,” schetst Rood.

Dure grap

Sinds vijftien jaar maakt glasvezel aan huis een opmars in Nederland. De aanleg is een dure grap, maar liggen de kabels eenmaal in de grond, dan is de verbinding stabiel en bovenal razendsnel. Glasvezelnetwerken zijn ook nodig voor 5G, het nieuwe (en veelbesproken) mobiele netwerk. Veel gemeenten in het oosten van het land liggen al vol met glasvezel, maar de Randstad is amper voorzien. Waarom werpt KPN zich dan uitgerekend op Segbroek, dat al ‘geclaimd’ is door T-Mobile?

Dat vraagt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zich ook af. In een marktstudie uit oktober signaleert de toezichthouder dat KPN glasvezelprojecten van concurrenten frustreert. De ACM haalt het voorbeeld van Segbroek aan. ‘Hoewel KPN ook in andere wijken van Den Haag reeds is begonnen met de uitrol, is een groot gedeelte van Den Haag vooralsnog niet verglaasd. Des te opvallender lijkt daarom de keuze van KPN om glasvezel uit te rollen in de specifieke wijk waar ook T-Mobile uitrolt.’

Verder lezen? Het volledige verhaal over de telecomtwist staat deze week in de papieren editie van Den Haag Centraal. Onze verkooppunten vindt u hier. Of bekijk de mogelijkheden van een (proef)abonnement op de krant en meldt u zich aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van