‘Haagse economie sukkelt achteraan’

De denktank Economic board The Hague luidt de noodklok over de status van de Haagse economie. ‘Het is onbegrijpelijk dat het economiebudget van Den Haag de laagste is van de vijf grootste steden.’

Door

Economic board The Hague luidt de noodklok over de status van de Haagse economie. De vertrekkend voorzitter van de denktank, Henk Jagersma, schrijft een open brief aan de nieuwe gemeenteraad en het toekomstige stadsbestuur. ‘Het is onbegrijpelijk dat het economiebudget van Den Haag de laagste is van de vijf grootste steden.’

Jagersma wil voorkomen dat de onderhandelaars van GroenLinks, VVD, D66 en Groep de Mos gaan snijden in het economiebudget. Hij is juist tevreden over de inzet van de afgelopen jaren om de Haagse economie te diversifiëren. Dit gebeurt door bijvoorbeeld te investeren in de cluster veiligheid en cybersecurity en het stimuleren van start-ups. Nu is het moment om door te pakken, anders gaat het mis, is zijn boodschap.

 

Het bedrijfsleven vraagt om een overheid die niet ieder jaar switcht van koers.
Henk Jagersma (vertrekkend voorzitter Economic board The Hague)

 

In tijden van vergaande digitalisering en krimpende werkgelegenheid bij overheden, financiële instellingen en telecombedrijven waarvan de stad afhankelijk is, vindt Jagersma dat ‘alle alarmbellen zouden moeten afgaan’. Daar komt bij dat de hofstad nu al ‘achteraan sukkelt’ ten opzichte van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Den Haag verloor banen waar andere juist werkplekken erbij kregen. Ook heeft Den Haag bijna twee keer zoveel bijstandsontvangers als gemiddeld in Nederland.

Advies om Haagse economie te stimuleren

Om het tij te keren heeft Jagersma vier punten van advies voor het nieuwe stadsbestuur. Allereerst betrouwbaarheid. ‘Het bedrijfsleven vraagt om een overheid die niet ieder jaar switcht van koers.’ Daarom moeten de aangewezen groeisectoren worden vastgehouden. De oud-voorzitter wil ook bereiken dat het economiebeleid niet met incidenteel geld wordt gefinancierd, maar structureel gesteund wordt.

‘Het geld van de afgelopen jaren is op.’ Ook ziet Jagersma heil in het investeren van middelen in nieuwe gebieden zoals de energietransitie. Met name in de ‘Next-Economy’ zullen veel banen beschikbaar zijn. Daarom is het ten slotte juist belangrijk om extra aandacht te hebben voor de relatie onderwijs, arbeidsmarkt en economie. Zeker op het gebied van relatief ‘nieuwe’ sectoren, waar nog weinig opleidingen voor bestaan.

Oud-wethouder Henk Kool (PvdA) neemt het voorzitterschap van Henk Jagersma over.

Standaardportret
Bekijk meer van