GroenLinks: Lokaas van 100 miljoen voor duurzame huizen

Duurzaamheidsdebat in Het Nutshuis.

Door

Het klimaatneutraal maken van 50.000 huizen in Den Haag gaat de komende vier jaar zeker een half miljard euro kost. Hiervan moet de gemeente 100 miljoen ophoesten. En daarna komen de banken en andere investeerders vanzelf over de brug. “Aan plannen voor duurzame huizen is geen gebrek, maar iemand moet de eerste stap zetten. Daar ligt een rol voor de gemeente.”

Dit stelt lijsttrekker Arjen Kapteijns van GroenLinks aan de vooravond van het grote duurzaamheidsdebat dat deze donderdagavond in Het Nutshuis wordt gehouden. Nagenoeg alle lijsttrekkers zijn erbij aanwezig.

GroenLinks wil de komende vier jaar meters gaan maken met het klimaatneutraal maken van huizen. De gemeente moet deze kar gaan trekken. “Als je roept dat we in 2030 klimaatneutraal moeten zijn, dan kun je dat niet aan de markt overlaten,” aldus de voorman van GroenLinks. De 100 miljoen die de gemeente op tafel gaat leggen is onder meer afkomstig uit een verhoging van de OZB. “Dat lijkt me een logische bron,” stelt Kapteijns.

Lage inkomens

Het nieuwe college moet zich gaan richten op wijken met lage inkomens: Escamp, Spoorwijk, Transvaal en Moerwijk. Veel huizen daar zijn in bezit van woningbouwcorporaties die doorgaans echter krap bij kas zitten. Toch wil Kapteijns de corporaties mee zien te krijgen. De 100 miljoen van de gemeente moet daarbij als lokaas gaan dienen.

GroenLinks wil af van het idee dat duurzame huizen alleen maar geld kosten. “Het levert per jaar 5000 banen op, de energierekening wordt stukken lager. En omdat de straten toch opengaan, kunnen er veel extra bomen geplant worden. Wat dus de kwaliteit van de wijkt ten goede komt,” stelt Kapteijns.

Wilt u meer lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van