Zorgen over kap essen in Haagse Bos

In het Haagse Bos kapt Staatsbosbeheer deze zomer ongeveer 1200 zieke essen. Liefhebbers van het bos vrezen dat er te veel bomen sneuvelen.

Door

Staatsbosbeheer kapt deze zomer ongeveer 1200 zieke essen in het Haagse Bos. Liefhebbers van het bos zeggen dat er te veel bomen sneuvelen. Staatsbosbeheer bestrijdt dat.

Volgens de anonieme actiegroep Vrienden van het Haagse Bos dreigen er ook gezonde bomen te worden gekapt. Er wordt gevreesd voor het ontstaan van ‘enorme kapvlaktes’. Ook Enny Kleikamp van de Werkgroep Nassaubuurt en liefhebber van het bos is wantrouwend. “Als je alle roze stippen ziet die op de te kappen bomen zijn gezet, rijzen de haren je te berge. Ik begrijp dat bomen in de buurt van paden moeten worden gekapt voor de veiligheid, maar wat men nu wil lijkt toch op kaalslag.”

Maar een woordvoerder van Staatsbosbeheer stelt dat er ‘zorgvuldig’ met het bos wordt omgegaan. “We moeten ingrijpen, want het merendeel van de essen is ziek. Daardoor wordt het bos onveilig. Toen het deze winter stormde, knapten essen als luciferhoutjes af. Ze bleken aan de basis te zijn aangetast.”

 

We moeten ingrijpen, want het merendeel van de essen is ziek.
Woordvoerder Staatsbosbeheer

 

De woordvoerder erkent dat er bij de 1200 bomen ook gezonde exemplaren en bomen van andere soorten kunnen zitten omdat er ook gewoon wordt ‘gedund’. Staatsbosbeheer plant voor de gerooide essen zo’n 21.000 lindes, fijnsparren, eiken, beuken en ‘struikvormers’ terug. Later worden die plekken weer uitgedund.

Verkoop

Eerder beantwoordde het college van B en W ook al kritische vragen over de essenkap van het gemeenteraadslid Christine Teunissen (Partij voor de Dieren). Die vroeg zich ook nog af hoeveel de verkoop van het essenhout Staatsbosbeheer oplevert. B en W antwoordden daarop dat de kosten van beheer en herplant de inkomsten overstijgen.

De bomen zijn geconcentreerd in een aantal gebieden in beide delen van het Haagse Bos, maar vooral in het stuk voorbij de Laan van Nieuw Oost-Indië. Op de hoek van de laan en de Bezuidenhoutseweg en tegenover de Carel Reinierszkade bevinden zich grotere concentraties, en ook midden in het bos (foto) rond het stroompje dat uitkomt in de kleine vijver met het eilandje.

Veel bomen zijn aangetast door de ‘essentaksterfte’, een agressieve schimmelziekte die niet bestreden kan worden. Deze maakt de bomen ook vatbaarder voor verzwakking door zwamgroei. Rooien is de enige optie, volgens Staatsbosbeheer. De organisatie hoopt dat zich essen zullen ontwikkelen die resistent zijn tegen de ziekte.

Standaardportret
Bekijk meer van