Japanse tuin op landgoed Clingendael tot en met 11 juni open

Het voorjaar is in volle gang en de Japanse tuin staat in volle bloei. Tot en met zondag 11 juni is het opgeknapte pronkstuk van Clingendael geopend voor bezoekers.

Door

Voorafgaand aan de opening op 29 april is er hard gewerkt aan de Japanse tuin. Zo zijn het afgelopen jaar de traditioneel geknoopte bamboehekwerken vernieuwd, werden de vijvers gebaggerd en hebben de karakteristieke rode bruggetjes een opknapbeurt gekregen. Verder zijn de hekwerken op het terrein vervangen en zijn de toegangspoorten gerenoveerd.

In de historische tuin – met z’n oppervlakte van 6800 vierkante meter de grootste Japanse tuin van Nederland – zijn zeldzame bomen en planten te vinden. Hierdoor is het een echte publiekstrekker voor toeristen van over de hele wereld. De gele azalea’s, rode Japanse esdoorns, sierkersen, rododendrons en veertig soorten mos staan nu in bloei en dat levert een bijzonder beeld op. Vanwege de kwetsbaarheid van de bijzondere planten en bomen is de tuin doorgaans maar twee korte periodes per jaar te bewonderen, in het najaar zelfs maar twee weken.

Aanleg Japanse tuin

De Japanse tuin van Clingendael is in Nederland de enige van rond 1910. Hij werd aangelegd door de toenmalige eigenaresse van Clingendael, Marguérite Mary barones van Brienen in samenwerking met tuinarchitect T.J. Dinn. De barones, die ook wel ‘freule Daisy’ genoemd werd, schafte tijdens haar rondreizen door Japan in de jaren 1890-1895 verschillende objecten aan voor het opbouwen van de tuin. Zo liet ze bijvoorbeeld het paviljoen, de bruggetjes en enkele lantaarns verschepen naar Den Haag.

Japanse tuin op landgoed Clingendael, tot en met zondag 11 juni dagelijks open van 09.00 tot 20.00 uur (gratis toegang).

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van