‘Kinderarbeid’ aan Korte Poten tegen moderne slavernij

‘Een betere wereld begint bij bedrijven.’ Deze tekst drukten kinderen woensdag in de pop-upwinkel De Sweatshop aan de Korte Poten. Het doel van deze ‘kinderarbeid’ was om aandacht te vragen voor strengere wetgeving om moderne slavernij en milieuschade tegen te gaan.

Door

Een ‘sweatshop’ is een winkel of werkplek waar in ontwikkelingslanden nog veel kinderarbeid, uitbuiting en moderne slavernij plaatsvinden. Tijdens een workshop leerden de kinderen hoe je een trui bedrukt met een zeefdruk. In ruil voor een post op sociale media waarin de strengere wetgeving wordt gesteund met de hashtag #WetgevingNu, konden mensen in de winkel gratis een trui ontvangen.

De actie is bedacht door het Initiatief Duurzaam en Verantwoord Ondernemen (IDVO), een coalitie van verschillende bedrijven. Zij willen zo de Tweede Kamer ervan overtuigen vóór de zogenaamde IMVO-wet (Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) te stemmen. Deze wet maakt het voor bedrijven verplicht om misstanden in hun productie- en handelsketen in kaart te brengen en aan te pakken.

Kamerlid Stieneke de Graaf (Christen Unie) legt uit: ‘’Veel bedrijven willen wel werk maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar vinden ook dat van hun concurrent hetzelfde moeten worden verwacht. Het is daarom hoog tijd dat er wetgeving komt die deze verantwoordelijkheid gelijktrekt. Daarmee kunnen we wereldwijd echt verschil maken in de levens van mensen.”

Onderzoek

In oktober 2021 bleek uit opinieonderzoek van YouGov, een internationaal bureau voor marktonderzoek en gegevensanalyse, dat bijna alle Nederlanders (80 procent) willen dat er strengere wetgeving komt om kinderarbeid, moderne slavernij en milieuschade te voorkomen.

Ook grote bedrijven als Tony’s Chocolonely, IKEA en YB vinden dat bedrijven zelf de problemen omtrent mensenrechten in de productieketen moeten aanpakken. Wouter Staal, CEO van YB: “Met het runnen van een bedrijf komt een verantwoordelijkheid: het is niet aan de consument om de ‘supply chain’ van een product te controleren, dat moeten wij zelf doen.”

Laatste sweatshop

Staal was ook aanwezig bij de opening van De Sweatshop om de actie kracht bij te zetten. Organisator Manon Wolfkamp van IDVO vertelt: “Als het aan ons ligt, maar ook aan het merendeel van Nederland, dan is dit de laatste geopende sweatshop ooit.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van