Containertuintjes van CityGard zorgen voor cultuurverandering

Toen het Haagse bedrijf CityGard een jaar of zes geleden zijn containertuintjes introduceerde, sloeg het idee bij deelnemende gemeenten vooral aan omdat het groen zo de lelijke ondergrondse vuilcontainers (ORAC’s) zou camoufleren.

Door

Maar daar is het de initiatiefnemers van CityGard, Henk-Jan Room en Martin van Diggele, eigenlijk nooit om gegaan. “Ik ben een ideeënman, niet in de eerste plaats iemand die heel veel producten wil verkopen,” legt Room uit. “Dus als je me vraagt wat ik wil bereiken, is het niet groei van de onderneming, maar verbinding. Hoe kan ik de maatschappij beter maken?”

Nu hun vinding zo’n vijf jaar op de markt is, lijkt hij in zijn ideële opzet te slagen. “Nog steeds is het zo dat de meeste mensen aanslaan op het feit dat uit onderzoek is gebleken dat op plekken waar onze tuintjes staan 78 procent minder vuil wordt aangeboden. Dat is mooi en belangrijk, maar wij wilden meer. Maak van de straat een gemeenschap. Dat gebeurt nu. Op plekken waar onze tuintjes staan, nemen bewoners de straat over. Het is een cultuurverandering. Juist het feit dat de tuintjes onderhoud nodig hebben, stimuleert betrokkenheid. Omwonenden vinden de tuintjes mooi, willen er zorg voor dragen, hebben daardoor meer onderling contact en dat heeft invloed op de buurt. De straat wordt beter schoongehouden, er komen geveltuintjes. Bewoners wijzen minder vaak naar de gemeente als er iets moet gebeuren, maar pakken het zelf aan. Door een kleine interventie ontstaat sociale cohesie.”

Onderzoek heeft ook uitgewezen dat in wijken waar containertuintjes zijn geplaatst bewoners méér tuintjes willen.

Sociale controle

De vraag is natuurlijk of het overal werkt, ook op de zogenaamde hotspots waar het plaatsen van illegaal afval uit de hand loopt. Room: “Als er geen sociale controle mogelijk is omdat bijvoorbeeld de plek te afgelegen ligt, moet je daar geen tuintje plaatsen. Maar ik ken een voorbeeld van een hotspot waar een containertuin voor een Turkse buurtsuper is geplaatst. Die eigenaar houdt er een oogje op en komt ook naar buiten als het misgaat. Daar werkt het dus wel.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Een nieuwe containertuin in de Renbaanstraat, een project dat CityGard uitvoerde in het kader van ‘Minder Grijs Meer Groen’.

Betrokkenheid is waar het volgens hem om gaat. “Wat we nu ook weten is: hoe meer invloed je de bewoners geeft, hoe beter het werkt.” Dat kan bijvoorbeeld door de bewoners te laten meebeslissen over de te plaatsen plantensoorten. CityGard schrijft voor dat het een mix moet zijn van groenblijvers en bloeiende planten die winterhard zijn. Op de lange lijst met mogelijkheden staan onder meer rozemarijn, lookkruid, lavendel, herfstaster, blauw schapengras en lampenpoetsergras.

Ecostructuren

Een grote diversiteit is ook van belang om ecostructuren in stand te houden. “Door onze containers ontstaat, samen met andere groenvoorzieningen, een netwerk in de stad waardoor insecten, zoals bijen en vlinders, beter kunnen overleven. Ze kunnen van het ene naar het andere groene eilandje vliegen.”

Duurzaamheid heeft uiteindelijk elk onderdeel van de containertuin bepaald. “Aanvankelijk maakten we de bakken voor de tuintjes van polyester, dat is de goedkoopste manier om te produceren, nu printen we de bakken met als grondstof gerecycled afval.”

CityGard in Zwitserland

Containertuintjes van CityGard staan al in tal van steden in Nederland, maar ook in Zwitserland, terwijl België en Zweden eveneens belangstelling hebben getoond. In Den Haag staan er inmiddels 91 en de gemeente heeft onlangs een contract afgesloten voor nog 50 tuintjes. Zelfs is het voornemen om met CityGard door te gaan opgenomen in het recente bestuursakkoord van het Haagse college van B en W.

“Dat is mooi, we willen ons idee zo breed mogelijk uitdragen, maar het is ons nooit gegaan om groei, groei, groei,” benadrukt Room. “Als we een bepaalde omvang hebben bereikt, is het moment gekomen om een duurzame partij te zoeken waar we dit project aan kunnen overdragen. Want nogmaals: ik doe in ideeën.”

Hagenaars die een containertuintje bij hun ORAC willen, kunnen dat aangeven op de site van CityGard, waarna de gegevens naar de gemeente worden doorgestuurd.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de krant van 13 oktober gratis aan. Wilt u meer lezen over politiek, cultuur, sport en gastronomie in Den Haag? Koop de krant bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement

 

Standaardportret
Bekijk meer van