Merijn Tinga surft plasticsoep de wereld uit

Dankzij Merijn Tinga, beter bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’, is het afval van plastic flesjes in een jaar tijd met 80 procent gereduceerd. Zijn verhaal plus de van plastic troep gemaakte surfboards zijn te zien in One Planet.

Door

Toen de documentairemaker de naam ‘Plastic Soup Surfer’ voor hem bedacht, liet hij het maar zo. Want Merijn Tinga (49) is naast kunstenaar en surfer ook een geliefd en gevreesd klimaatactivist. Dat kwam zo: jarenlang maakte de Leidenaar kunst van afval dat hij in de klikobakken vond.

Als de voormalige activiteitenbegeleider van de GGZ in zijn vrije tijd op een plank de golven trotseerde, ergerde hij zich rot aan dat zwerfaval in zee. En dat deden meer mensen. “In 2014 werd plastic in zee opeens een hot item. Ik dacht: ik doe mee, ik maak een tocht met een surfboard van plastic troep. Om een statement te maken liet ik dat filmen.” Het idee was leuk, maar de uitvoering bleek zwaar.

“Het kostte maanden om gesmolten plastic met een strijkijzer in elkaar te persen. Toen bleek het board ook nog amper te drijven. Ik wilde ermee naar Duitsland surfen, het werd Ameland.” Toch bereikte hij zijn doel. De film kreeg onder meer aandacht op het tv-kanaal van National Geographic.

Statiegeld

Tinga kreeg de smaak te pakken. In 2016 initieerde hij een handtekeningenactie om de 10.000 plastic flesjes die dagelijks over de Nederlandse straten zwerven te reduceren.

“Mijn achterliggende idee was: statiegeld invoeren. Iets waar partijen als de VVD en het CDA niet zo happig op waren.” Tinga zocht contact met de Scheveningse surfboardbouwer Bram Hoogendijk omdat hij dit keer een reis van Scheveningen naar Engeland wilde maken.

“Bram kon voor mij een lichter exemplaar maken met een draagvleugel, zodat je sneller en ook met minder wind vooruitkomt.” De actie mislukte. Voor de kust van Engeland viel de wind helemaal stil en moest een volgboot Tinga voorttrekken. Maar zijn missie slaagde wel. Hij haalde 60.000 handtekeningen op en overhandigde deze aan de Tweede Kamer. “Als verrassing had ik een motie geschreven. En die werd door de Kamerleden ondertekend.”

Boards Merijn Tinga

Wat bleek het geval? Met geen woord repte Tinga over statiegeld. “Ik schreef: ‘Negentig procent minder plastic zwerfflesjes binnen één kabinetsperiode.’ Ook het CDA en de VVD vonden dat een goed idee. Uiteindelijk is dat doel vertaald in beleid. Toen bleek dat die reductie alleen mogelijk was via statiegeld.” Vorig jaar juli werd de wet ingevoerd. “Momenteel ligt er tachtig procent minder afval van plastic flesjes op straat. Ik ben er best wel trots op dat ik die politieke doorbraak heb veroorzaakt. Inmiddels is de motie gekopieerd op blikjes.”

De boards en fragmenten van de film zijn vanaf zaterdag te zien in One Planet. Gesteund door stichting en fondsen blijft ‘Plastic Soup Surfer’ campagne voeren voor een betere wereld. “Mijn verhaal toont aan dat je als eenling wel degelijk het verschil kunt maken.”

One Planet, ‘Plastic Soup Surfer’, te zien vanaf zaterdag 23 juli. Meer informatie: www.oneplanet.nl

Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 21 juni 2022 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Bekijk meer van