Joris Wijsmuller directeur Duurzaam Den Haag

Voormalig nestor van de gemeenteraad Joris Wijsmuller heeft een nieuwe baan. Hij volgt Heleen Weening op als directeur van Duurzaam Den Haag, een organisatie met een belangrijke stem in de Haagse energietransitie.

Door

De stichting maakt zich hard voor bewonersparticipatie bij het verduurzamen van de stad en werkt daarbij samen met veel wijkinitiatieven. Duurzaam Den Haag zit om tafel met de gemeente, adviseert bewoners en bedrijven over verduurzaming en helpt bij het oprichten van buurtcoöperaties die schone energie willen opwekken.

Evengoed is de organisatie betrokken bij kleine straatacties, zoals het wippen van stoeptegels en het planten van geveltuintjes. Verder beheert de stichting het klimaatfonds. Hierbij kunnen lokale bedrijven hun CO2-uitstoot compenseren met een financiële bijdrage, waarmee bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen kunnen verduurzamen.

Joris Wijsmuller

In maart nam Wijsmuller na 24 jaar afscheid van de gemeenteraadspolitiek. Voor de Haagse stadspartij, die hij mede oprichtte, zat hij twintig jaar in de raad. Tussen 2014 en 2018 was hij wethouder, met onder meer duurzaamheid in zijn portefeuille. In een persbericht spreekt de raad van toezicht van een ‘logische match’. ‘Hij kent de stad Den Haag als geen ander, terwijl bewonersparticipatie en duurzaamheid als een rode draad door zijn carrière lopen.’

Duurzaam Den Haag is in 2013 op initiatief van de gemeente opgericht. Sindsdien is klimaatbeleid uitgegroeid tot een van de grote politieke vraagstukken, ook op gemeenteniveau. Zo heeft Den Haag zich ten doel gesteld om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Een streven dat volgens Weening, die dinsdagavond na acht jaar afzwaaide als directeur, al niet meer realistisch is.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van