Drama in Gaza leidt tot onrust in Den Haag

Enige honderden mensen hebben dinsdagavond bij de Israëlische ambassade geprotesteerd tegen het optreden van dat land in de Gazastrook.

Door

Omstreeks 23.00 uur trokken de demonstranten, die Palestijnse vlaggen bij zich hadden, naar de ambassade op de Johan de Wittlaan tegenover het World Forum. Een linie politieagenten schermde de ingang van de ambassade af. Er werden leuzen geroepen als “Israël moordenaar”, “Free Palestina” en “Intifada”. De groep was dermate groot dat de weg geblokkeerd raakte. Volgens Omroep West was ook  Adeel Mahmood aanwezig, gemeenteraadslid voor DENK.

Er werd een Israëlische vlag verscheurd, maar verder waren er geen ongeregeldheden. Rond 23.30 uur bedankte een woordvoerder iedereen. Hij vroeg om voor de slachtoffers te bidden. Voor zaterdag werd een nieuwe demonstratie aangekondigd. Minder vreedzaam ging het even later toe in de Schilderswijk. Een groep relschoppers verzamelde zich op de bekende kruising van de Hobbemastraat en de Vaillantlaan. Er werd een scooter in brand gestoken. Er volgde inzet van de ME en de brandweer.

Aanval op ziekenhuis

Aanleiding voor de nieuwe onrust in Den Haag en elders in het land en de wereld is de luchtaanval op een ziekenhuis in Gaza-stad. Daarbij zijn mogelijk vijfhonderd doden gevallen. Volgens de militante organisatie Hamas is Israël verantwoordelijk voor de aanval. Maar dat land ontkent. Het ziekenhuis zou zijn getroffen door een ‘afzwaaier’ van Hamas zelf of een sympathiserende organisatie. Zowel Israël als de Verenigde Staten doet nog onderzoek naar het dramatische incident.

 

Standaardportret
Bekijk meer van