‘Ambassade Israël naar Johan de Wittlaan’

Na de heisa rond de stukgelopen verhuizing naar Plein 1813 heeft de Israëlische ambassade een nieuw onderkomen gevonden, meldt AD Haagsche Courant. Volgens de krant verkassen de Israëliërs naar de Johan de Wittlaan.

Door

De verhuizing van de ambassade is een heikel dossier. Twee jaar geleden kocht de staat Israël voor 4 miljoen euro een monumentale villa aan Plein 1813, met de bedoeling zijn ambassade daar te vestigen. Om te voldoen aan de veiligheidseisen moest het gebouw ingrijpend worden verbouwd. Die operatie bleek te duur en stuitte bovendien op veel protest vanuit de politiek en de buurt. In november blies de ambassadeur de verhuizing af, maar zette de zoektocht naar een nieuw onderkomen door. Het huurcontract op het Buitenhof, de huidige locatie van de ambassade, loopt binnenkort af.

Een nieuwe bestemming is nu gevonden, meldt AD Haagsche Courant op basis van ‘bronnen rond het verhuizingsproces’: de Johan de Wittlaan, huisnummer ongewis.

De ambassadeur zelf wil dit ondanks herhaaldelijk verzoek niet bevestigen. Ook wethouder Boudewijn Revis (VVD, vastgoed) laat daar via zijn woordvoerder niets over los. “De staat Israël zoekt een nieuwe locatie, dat is aan hen en wij onderhouden daarover contact met ze.”

Zweden

Een blik op het vastgoedaanbod aan de Johan de Wittlaan leert dat alleen in de drie kolossen (huisnummers 3, 5 en 7) tegenover het World Forum kantoorruimte te huur staat. Toeval of niet, twee weken geleden is de Zweedse ambassade van de achtergelegen Jan Willem Frisolaan verkast naar de vijfde etage van de Johan de Wittlaan 7.

 

De staat Israël zoekt een nieuwe locatie, dat is aan hen en wij onderhouden daarover contact met ze.
Woordvoerder van wethouder Boudewijn Revis

 

Het kantoorpand ligt midden in de Internationale Zone, omringd door de Chinese ambassade, Eurojust en het voormalige Joegoslavië-tribunaal.

Aan de ambassade zullen in ieder geval hoge veiligheidseisen worden gesteld. Israël geldt als een risico-ambassade, waardoor het gebouw een bepaalde springkracht van explosieven moet kunnen weerstaan. Om die reden zouden de muren en vloeren van de villa aan Plein 1813 worden versterkt met beton.

Nu die plannen van de baan zijn, zet de gemeente een streep door de voorgenomen aanpassingen van Plein 1813. Die voorzagen onder meer in ‘inrijwerende’ palen, verdekt in heggen, voor de deur van de Israëlische en de Britse ambassade. ‘Er is geen noodzaak en urgentie meer om de buitenruimte van Plein 1813 in zijn geheel aan te pakken,’ schreef wethouder Richard de Mos (Groep de Mos, buitenruimte) vorige week aan de gemeenteraad.

Standaardportret
Bekijk meer van