Haagse vlag halfstok voor Israël, partijen eisen Israëlische vlag

De gemeente Den Haag hangt maandag de Haagse vlag halfstok uit piëteit voor de slachtoffers van het geweld in Israël. De Israëlische vlag wordt niet gehesen, tot ergernis van meerdere partijen.

Door

“Er is nog nooit een buitenlandse vlag op het stadhuis gehesen, dus dat zal ook nu niet gebeuren,” aldus de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. “De Haagse vlag halfstok, dat is de oplossing waarvoor B en W nu kiezen.”

Kort is overwogen het IJspaleis blauw-wit (de kleuren van de Israëlische vlag) aan te lichten, zoals eerder gebeurde met de kleuren blauw en geel als gebaar naar Oekraïne. Maar daar is om onduidelijke redenen vanaf gezien.

Maandag is de Israëlische vlag gehesen op het Binnenhof. (DHC/Laurien den Hertog)

Zaterdag wees Van Zanen het hijsen van de Israëlische vlag af als ‘niet opportuun’. Hij schaarde zich wel achter de verklaringen van premier Mark Rutte en minister van buitenlandse zaken Hanke Bruins Slot die hun afschuw uitspraken over de aanval van de terreurbeweging Hamas. Zij beklemtoonden ‘het Israëlische recht op zelfverdediging’.

Op het Binnenhof is maandag wél de Israëlische vlag gehesen. Premier Mark Rutte had dat zondag aangekondigd.

Partijen willen Israëlische vlag

De partijen Hart voor Den Haag, VVD en PVV verzochten burgemeester Jan van Zanen zaterdag de Israëlische vlag te hijsen. Zondag herhaalden zij dat verzoek onder verwijzing naar het besluit van Rutte. Zij doen ‘een klemmend beroep’ op Van Zanen en wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks, Internationaal beleid) ‘om dat voorbeeld vanaf [maandagochtend] te volgen’. Ook de ChristenUnie/SGP wil de vlag, zegt fractievertegenwoordiger Simon Fritschij. ‘Het moreel kompas van onze stad is stuk,’ schrijft hij op Twitter.

Lijnrecht hiertegenover staat de Haagse Stadspartij. ‘Het halfstok hangen van de vlag alleen voor de Israëlische slachtoffers negeert het geweld waar Palestijnse burger nu, en al 80 jaar, mee worden geconfronteerd door het apartheidsbeleid van Israël,’ schrijft de partij in een statement op Twitter.

 

In Berlijn werd zaterdagavond al de Israëlische vlag op de Brandenburger Tor geprojecteerd.

Intussen heeft Amsterdam, van oudsher de ‘eerste Joodse stad’ van het land, besloten de Israëlische vlag maandag te hijsen. “De vlag is een steunbetuiging aan de Israëlische bevolking en aan Amsterdammers met vrienden en familie in Israël die in angst en onzekerheid verkeren,” aldus burgemeester Femke Halsema zondag.

“Er is iets aan het schuiven,” zei de woordvoerder van Van Zanen zondagmiddag in reactie daarop. Daarom is vervolgens besloten het Haagse groengele dundoek maandag halfstok te hangen.

Zondagmiddag was er in de stad een kleine demonstratie ter ondersteuning van de Palestijnen. Enige tientallen mensen riepen op tot de ‘bevrijding van Palestina’ en de ‘dekolonisatie van de bezette gebieden’. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan.

Standaardportret
Bekijk meer van