‘Click & collect is druppel op gloeiende plaat’

Na een sluiting van bijna twee maanden experimenteren de niet-essentiële winkels met het concept ‘click & collect’: thuis bestellen, bij de winkel ophalen. DHC peilde de stemming bij de retailers op de Fred. “We rekenen onszelf absoluut niet rijk.”

Door

Buiten, aan de ‘click & collect’-tafel van Paagman aan de Frederik Hendriklaan, heeft Yvonne Verpoort net een ouder echtpaar met kleinkind aan een stapel boeken geholpen. “Ik ben zo blij dat we onze klanten weer zien,” vertelt de medewerker van de bekende boekhandel. “We mogen niet klagen over de aanloop.” Ze werpt een blik op de rij. “Als je het goed vindt, sta ik deze mevrouw even te woord.”

Na een sluiting van bijna twee maanden experimenteren de niet-essentiële winkels sinds een week met het concept ‘click & collect’: thuis bestellen, bij de winkel ophalen. Fabian Paagman, mede-eigenaar van de gelijknamige boekhandel, is positief. “Zelfs met het koude weer hebben we toch honderden mensen kunnen helpen. Het scheelt ook aanzienlijk in de bezorgkosten.” En die kosten zijn hoog: de afgelopen week was Paagman 20.000 euro kwijt aan het versturen van pakketjes. De omzet is inmiddels met 60 procent gedaald, de investeringen liggen momenteel stil. “Na de lockdown nemen we de schade op.” Maar niemand bij Paagman hoeft voor zijn baan te vrezen. “Dat is absoluut niet aan de orde. Het behouden van ons personeel heeft onze prioriteit.”

‘Funshoppen’

“Heeft u misschien ook tijdschriften?”, vraagt de volgende klant aan Verpoort. “Nee, helaas,” antwoordt deze. “Die worden nog altijd niet geleverd.” Verpoort had de dame in kwestie sowieso niet kunnen helpen. Volgens de richtlijnen van het kabinet moet er minstens vier uur tussen het moment van bestellen en het afhalen zitten om ‘funshoppen’ tegen te gaan. Daarnaast is de winkelier verplicht om met een afgesproken tijdslot te werken. Maar wie door deze chique winkelstraat in het Statenkwartier loopt, merkt dat er soms wat losjes wordt omgegaan met de regels.

Een dame van middelbare leeftijd die bij een kledingzaak staat met een item in een te grote maat wordt toch geholpen. Als de verkoopster twee nieuwe dessins aan haar laat zien, reageert ze enthousiast. “Ja, die rechter is leuk. Ik ga ’m thuis passen en dan hoor je het zo van me.”

Non-foodwinkels doen aan ‘click & collect’

Meer dan 70 procent van de non-foodwinkels doet aan ‘click & collect’, meldt INretail. De vereniging die opkomt voor de belangen van 13.000 non-foodretailers vroeg hoeveel meer omzet zij met de afhaalmogelijkheid denken te behalen. Ruim de helft van de ondernemers denkt aan maximaal 10 procent meer omzet, een op de vijf rekent op 10 tot 20 procent meer.

De meeste retailers op de Fred vinden het lastig er iets over te zeggen. “Gisteren heb ik één paar slofjes verkocht, afgelopen zaterdag was het aardig druk,” vertelt Manon van der Meyden van kledingwinkel People in Public. “Het is en blijft een druppel op een gloeiende plaat.” De meeste klanten haalt ze nu binnen via Instagram. Anderen bellen of appen. “Mijn partner heeft een webshop voor zijn twee kledingzaken in de Prinsestraat. Hij heeft daar nu profijt van. Wij hebben een webshop overwogen, maar het is een hele investering. Eer je dat weer hebt terugverdiend…”

Ook Yvette Schmale, franchisenemer van parfumerie Douglas, heeft bij de ingang een tafel neergezet. “Het voordeel van ‘click & collect’ is dat mensen direct bij ons kunnen bestellen in plaats van op de algemene Douglas-site. Daardoor hebben we meer omzet. Al rekenen we onszelf absoluut niet rijk. Met Valentijnsdag hadden we een opleving, maar vandaag behalen we niet de omzet die je met een open winkel zou hebben.”

Schmale

Gezien de dalende lijn in het aantal coronabesmettingen verwacht INretail dat winkels op woensdag 3 maart weer open kunnen. ‘Dat is de enige mogelijkheid om faillissementen en ontslagen te voorkomen,’ aldus de brancheorganisatie. Natuurlijk hoopt Schmale dat ook, al houdt ze haar hart vast voor de verkiezingsdrukte.

“Als dan veel mensen op de been zijn, voorzie ik een coronapiek en zijn we misschien weer terug bij af. Ik zit in mijn eerste lockdown, maar anderen, zoals de horeca en de kappers hebben al een tweede en derde fase achter de rug. Die kunnen het bijna niet meer bolwerken. Ik houd Douglas in leven door mijn drie Etos-winkels, die geweldig lopen. Soms moet ik daar zelfs mensen wegsturen. Maar ben ik blij? Nee, natuurlijk niet. Wat heb ik straks aan een straat met lege winkels? Ik heb mijn collega’s nodig.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 18 februari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van