Cabaretier Paul van Vliet (87) overleden

Cabaretier Paul van Vliet is dinsdagavond op 87-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats Den Haag na een kort ziekbed.

Door

Van Vliets familie heeft zijn overlijden bekendgemaakt aan persbureau ANP. ‘We zijn intens verdrietig maar vooral ook trots op wie hij was en wat hij voor velen heeft betekend. Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen,’ laat de familie weten.

Paul van Vliet (geboren aan de Denneweg, in het pand waar nu de Haagse Kunstkring zit) was vooral in de jaren zeventig en tachtig een van Nederlands bekendste cabaretiers. De Hagenaar kreeg medio jaren zestig landelijke bekendheid na zijn conference in de Ridderzaal ter gelegenheid van het in ondertrouw gaan van prinses Beatrix en prins Claus. Die werd op de nationale televisie uitgezonden. Sinds 1971 stond Van Vliet solo op de bühne. In 1964 stichtte Van Vliet met vrienden Theater PePijn aan de Nieuwe Schoolstraat. Na lange tijd in Breukelen gewoond te hebben, keerde hij in 2012 terug in Den Haag en betrok een woning aan het Smidswater.

Hij scoorde hits met liedjes als ‘Meisjes van 13’ en ‘Pappa is blijven hangen (aan de sixties)’. Veel van zijn komische typetjes, zoals Bram van de Commune, Majoor Kees en Baron Taets van Avezaethe, zijn nog steeds bijzonder geliefd.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Paul van Vliet in 1966. (Door: Jan Voets/Nationaal Archief)

Paul van Vliet in 1966. (Door: Jan Voets/Nationaal Archief)

Benefietvoorstelling Paul van Vliet

In 2018 stopte Van Vliet met grote, avondvullende shows. Hij sloot zijn carrière af met een matinee die hij jarenlang in de Koninklijke Schouwburg speelde (‘Alleen op Zondag’). Van Vliet stond vorig jaar nog eenmalig op het podium tijdens een benefietvoorstelling voor Oekraïne in Theater Diligentia.

Vier jaar geleden werden meerdere uitdrukkingen van de Haagse cabaretier opgenomen in de Dikke Van Dale. Het ging onder meer om ‘Leuke dingen voor de mensen’ en ‘Vragen? Geen vragen!’.

Reactie Jan van Zanen

Burgemeester Jan van Zanen heeft gereageerd op het overlijden van Paul van Vliet. Hij zegt: ‘Vandaag ontvingen we in Theater Diligentia het droevige nieuws van het overlijden van Paul van Vliet. Dit theater heeft een nauw samenwerkingsverband heeft met theater PePijn. Het theater dat Paul van Vliet zo’n zestig jaar geleden mee hielp oprichten. Paul was een pionier van het Nederlandse cabaret, zette zich actief in voor Unicef, maar was vooral ook ereburger en trotse ambassadeur voor onze stad. In het bekende ‘Den Haag met je lege paleizen’ zingt hij over onze mooie stad, waar hij uiteindelijk zijn hoofd te ruste zal leggen. Dat is gisteren ook daadwerkelijk gebeurd. Ik mocht Paul recent nog ontmoeten en ontving van hem zijn boek ‘Zeewind in de stad’. Een boek met prachtige teksten over zijn geboortestad Den Haag. Ik raad iedereen aan om dit boek ter nagedachtenis aan Paul te lezen. Ik wens de familie en nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.’

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van