Jacques Senf, de ongekroonde koning van Den Haag Beatstad, overleden

Theaterimpresario Jacques Senf (1946-2019), de ongekroonde koning van Den Haag Beatstad, is woensdagochtend op 72-jarige leeftijd overleden in het bijzijn van zijn vrouw Barry in zijn woonplaats Maasland. Senf legde met zijn ondernemerschap, visie en groot gevoel voor theater de basis voor het bedrijf dat Senf Theaterpartners vandaag de dag is.

Door

Jacobus Leonardus Ignatius Senf organiseerde als 9-jarige jongen in Den Haag al voorstellingen. Waar een kwartje te verdienen viel, wierp hij zich op als organisator of tussenpersoon. Hij was de stille kracht achter The Golden Earrings (toen nog met een s). Hij begon op zijn 17de als loopjongen bij de band en klom snel op tot manager. Op voorstel van George Kooymans veranderde hij zijn voornaam van Jaap in Jacques.

In 1965 opende hij de legendarische Club 192 in Scheveningen, een van de eerste beatclubs in Nederland. Vanaf 1969 begon Jacques Senf ook voor theater te produceren. Met zijn impresariaat wilde hij een podium bieden aan hen die het talent hadden om er op te staan. Daarbij stond hem niet één type artiest voor ogen. ‘Ik hou van Heintje, Mozart en Golden Earring,’ was een van zijn gevleugelde uitspraken.

Jacques Senf introduceerde Zondagmatinee

Na zijn pensioen bleef Jacques Senf als senior impresario op de achtergrond nauw verbonden aan het bedrijf en introduceerde hij de zeer succesvolle zondagmatinee in de Koninklijke Schouwburg, die van start gingen met Paul van Vliet. In 2015 werd door zes Haagse theaters de Jacques Senf Prijs in het leven geroepen ter stimulering van jonge Haagse cultureel ondernemers.

De begrafenis zal in familiaire kring gehouden worden. Ter herdenking van Jacques Senf is er een bijeenkomst georganiseerd op vrijdag 25 januari om 12.00 uur in de Koninklijke Schouwburg. Op 8 januari overleed ook al theatermaker Lucia Senf-Danckaarts (69), de echtgenote van Jacques’ broer Frans.

In de krant van donderdag 17 januari leest u een necrologie van Lucia Senf-Danckaarts.

 

Standaardportret
Bekijk meer van