Tv-serie ‘Bureau Hofstad’ biedt kijkje in de keuken van Haagse politie

Spannende achtervolgingen en levensreddende acties: in de populaire tv-serie ‘Bureau Hofstad’ krijgen we een kijkje in de keuken van de Haagse politie. De agenten weten niet wat er wordt uitgezonden. “Geen idee wat de montage heeft overleefd.”

Door

“Veel mensen hebben het idee dat bonnen schrijven en boeven vangen het enige is wat we doen,” vertelt brigadier Thessa (28) aan de vooravond van een nachtdienst bij de politie Den Haag. Ze is een van de agenten van het Haagse korps die meedoen aan de realityserie ‘Bureau Hofstad’, elke dinsdagavond te zien op RTL 4. Eerder waren Amsterdam en Eindhoven aan de beurt, nu dus de Hofstad. “Ons werk bestaat voor een groot deel uit hulpverlening en daar horen ook veel nare dingen bij,” gaat Thessa verder. “Daarom heb ik me aangemeld voor de serie, om de dagelijkse realiteit met het publiek te delen. De kijker krijgt een beeld van de mens achter het uniform.”

De aflevering van afgelopen week begint met een oproep van de meldkamer: iemand heeft een jongen door een open raam zien klimmen. De Haagse presentator Ewout Genemans, die de agenten op de voet volgt, duidt de situatie voor de kijker: ‘Het is mooi weer, mensen zijn weg en laten hun ramen open staan. Hét ideale weer om in te breken.’

Valeriusstraat

Aha, een inbraak dus. Genemans gaat er samen met politiemensen Thessa en Maarten op af. Het blijkt loos alarm: de jongen in kwestie was zijn huissleutel vergeten en schrok zich dood toen Maarten ineens in zijn slaapkamer stond. Door naar de volgende melding: een heftige aanrijding in de Valeriusstraat. Zo worden lichte onderwerpen met heftige situaties afgewisseld. “Het alledaagse politiewerk,” merkt Thessa op.

 

In sommige wijken heeft de camera een enorme aantrekkingskracht, vooral op jongeren.
Thessa

 

Voor het Haagse korps is het wel even wennen, zo’n filmploeg die de hele dag over je schouder meekijkt. Thessa: “Daar moest ik even een weg in vinden. In sommige wijken heeft de camera een enorme aantrekkingskracht, vooral op jongeren. Die vinden het soms nodig om dingen te roepen of expres in beeld te komen. Dat is dan een extra factor waar je rekening mee moet houden, maar eigenlijk was ik daar snel aan gewend.”

Beeldvorming

De filmploeg was nieuw, maar agenten zijn inmiddels wel gewend om vastgelegd te worden door omstanders. “Dat is heel vervelend,” verzucht Thessa. “Zeker als die beelden later op sociale media verschijnen zonder enige context. Dan krijgen mensen bijvoorbeeld het idee dat de politie zonder reden gewelddadig optreedt. Met ‘Bureau Hofstad’ vertellen we wél het hele verhaal, zodat het publiek begrijpt waarom we iets doen.”

De eerste vier afleveringen laten vooral de successen zien: geslaagde aanhoudingen, doordachte zoekacties en adequate hulpverlening werden de kijker voorgeschoteld. Presentator Genemans slaat het allemaal vol bewondering gade. Maar gaat er dan nooit iets verkeerd? “Natuurlijk gaat er ook wel eens iets niet goed,” zegt Thessa. “Bij grote incidenten hebben we een nabespreking waarin we de hele actie doorlopen, ook de fouten. Ewout is daar ook een keer bij geweest, dus misschien wordt dat nog uitgezonden.”

Kritiek in Bureau Hofstad

Veel kritiek zit er tot nu toe niet in de serie. En dat terwijl de Haagse politie niet op een smetteloze reputatie kan bogen. Ook de afgelopen weken deed zich een aantal incidenten voor, zoals de onrechtmatige aanhouding van drie journalisten tijdens de klimaatprotesten van Extinction Rebellion. Deze week werd een op de grond liggende man in zijn gezicht getrapt door een agent in het Transvaalkwartier. Naar dat incident is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Of ‘Bureau Hofstad’ de komende weken wel kritische noten plaatst, is onduidelijk. Wat de kijker te zien krijgt weet ook Thessa niet. “Er is een halfjaar lang gefilmd en ik heb geen idee wat de montage heeft overleefd. Ik heb niet al mijn eigen beelden gezien, dus elke aflevering is voor mij ook een verrassing.”

‘Bureau Hofstad’, elke dinsdag, 20.30 uur, RTL 4.

Onze redactie biedt u dit verhaal van journalist Tijmen van den Born uit de Den Haag Centraal van donderdag 04 november 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van