Pels Rijcken stopt met notariaat na fraudeschandaal

Het vooraanstaande Haagse advocatenkantoor Pels Rijcken stoot zijn notariële tak af. Reden is het schandaal rond wijlen bestuursvoorzitter Frank Oranje, die voor ruim 11 miljoen euro fraudeerde.

Door

Dit heeft het kantoor woensdagmiddag bekendgemaakt na berichtgeving van NRC Handelsblad. Pels Rijcken treedt al ruim vijftig jaar op als landsadvocaat, waarbij het de Nederlandse staat vertegenwoordigt in de rechtbank. Ook de gemeente Den Haag is vaste klant.

Sinds de affaire aan het licht kwam, staat Pels Rijcken onder zware druk om orde op zaken te stellen. Het kantoor heeft nu besloten het beschadigde notariaat, waar de fraude van Oranje zich voltrok, af te stoten en zich alleen nog te richten op de advocatuur.

 

De notaris was tevens onze bestuursvoorzitter, wat de zaak extra pijnlijk maakt
Pels Rijcken in persverklaring

 

‘De fraude werd weliswaar gepleegd door één notaris zonder dat daar andere kantoorgenoten bij betrokken waren, maar het is een feit dat er ruim 18 jaar kon worden gefraudeerd en er geen alarmbellen zijn afgegaan bij ons kantoor,’ stelt Pels Rijcken in een persverklaring. ‘De notaris was tevens onze bestuursvoorzitter, wat de zaak extra pijnlijk maakt.’

Ook stelt het kantoor een raad van commissarissen aan, die volledig uit controleurs van buitenaf bestaat. Verder zegt Pels Rijcken te streven naar andere werkcultuur, met meer aandacht voor risico’s en integriteit.

Pels Rijcken blijft huisadvocaat

Na het schandaal gingen landelijke en lokaal stemmen op om afscheid te nemen van Pels Rijcken als vaste partner. Toch peinst het college van B en W er niet over een andere huisadvocaat te zoeken.

In antwoord op schriftelijke vragen van Hart voor Den Haag/Groep de Mos benadrukt het college dat de gemeente vooral zaken doet met de advocatentak van Pels Rijcken, die door de Haagse advocatenorde is vrijgepleit van betrokkenheid bij de fraude. De gemeente overlegt maandelijks met de top van het kantoor over de maatregelen die worden genomen. ‘Wij [hebben] geen twijfels over de betrouwbaarheid en integriteit van Pels Rijcken en zien geen reden de samenwerking – al dan niet tijdelijk – te staken.’

 

Het zal niet eenvoudig zijn een kantoor te vinden met vergelijkbare expertise en ervaring
College van B en W

 

Bovendien is er een praktisch bezwaar. Pels Rijcken adviseert de gemeente veelvuldig in lastige zaken en staat haar soms bij in de rechtszaal. Al die dossiers onderbrengen bij andere advocaten zou ‘een groot risico’ zijn, aldus het college. ‘Het zal bovendien niet eenvoudig zijn een kantoor te vinden met vergelijkbare expertise en ervaring met (openbaar) bestuursdossiers als Pels Rijcken.’

Raadslid Ralf Sluijs heeft namens Hart voor Den Haag een debat aangevraagd, meldt hij donderdag op Twitter.

Nog eens 20.000 euro

Topnotaris Oranje, die vorig jaar een einde aan zijn leven maakte, sluisde via stichtingen miljoenen weg van klanten. Ook de gemeente is jaren geleden 40.000 euro aan rente onthouden. In zijn beantwoording vermeldt het college dat het nog eens 20.000 euro te goed heeft van Pels Rijcken.

Als gevolg van de ingreep zullen dertien (kandidaat-)notarissen het kantoor moeten verlaten. De notariële tak van Pels Rijcken is, met een aandeel van nog geen 8 procent in de omzet, betrekkelijk klein. Hiermee is de kous nog niet af. Het Bureau Financieel Toezicht komt binnenkort met een onderzoeksrapport naar de fraude.

In een uitgebreid profiel van Frank Oranje schetst NRC het beeld van een op status en geld beluste man, die kort na zijn benoeming tot notaris in 1996 met frauderen begon. Hij had meer dan honderd bankrekeningen tot zijn beschikking, waarmee hij geld rondpompte om zijn zwendel te verhullen.

Standaardportret
Bekijk meer van