Oud-topman Haags notariskantoor Pels Rijcken pleegde miljoenenfraude

Een voormalig bestuursvoorzitter van Pels Rijcken heeft jarenlang voor miljoenen gefraudeerd. Dit bevestigt het gerenommeerde advocaten- en notariskantoor uit Den Haag.

Door

De onlangs overleden topnotaris Frank Oranje heeft miljoenen weggesluisd, berichtte Het Financieele Dagblad dinsdag. Sinds 2018 was Oranje de hoogste baas van Pels Rijcken, dat kantoor houdt naast het Centraal Station. Het Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek.

In een verklaring op zijn website zegt Pels Rijcken ‘slachtoffer’ te zijn van Oranje, die in het Belgisch Park woonde. ‘Pels Rijcken is als kantoor nadrukkelijk geen verdachte en er is geen enkele aanwijzing dat andere medewerkers van Pels Rijcken hierbij zijn betrokken.’ Het kantoor heeft aangifte gedaan.

 

Door geraffineerd frauduleus handelen heeft hij de overboekingen een regulier voorkomen gegeven
Pels Rijcken in verklaring

 

De advocatentak van Pels Rijcken treedt op als huisadvocaat van de rijksoverheid (‘landsadvocaat’). Ook voor de gemeente voert het kantoor geregeld opdrachten uit. Het stadhuis wint bijvoorbeeld juridisch advies in bij heikele projecten als Legoland en de Energieacademie. “De gemeente heeft in de afgelopen jaren geen dossiers belegd bij de betreffende notaris,” zegt een woordvoerder. Ook hebben het OM of Pels Rijcken geen informatie opgevraagd. “Er is dus geen reden om ervan uit te gaan dat de gemeente in deze kwestie als benadeelde is betrokken.”

Privérekeningen

De zaak kwam in 2019 aan het rollen, meldt het FD. De fiscale opsporingsdienst FIOD kreeg een tip over ongebruikelijke transacties. Eigen onderzoek van Pels Rijcken bevestigt dat Oranje jarenlang ‘substantiële bedragen’ naar privérekeningen sluisde. Het geld kwam van derdenrekeningen die hij als notaris voor cliënten beheerde.

‘Hij heeft deze overboekingen door geraffineerd frauduleus handelen, waaronder valse documenten, een regulier voorkomen gegeven waardoor dit (…) onopgemerkt is gebleven,’ schrijft Pels Rijcken in zijn verklaring. De interne controles zijn aangescherpt ‘om elk risico op dergelijke misleiding’ te vermijden.

 

Pels Rijcken is geschokt door het gedrag van Oranje en begrijpt niet wat hem heeft bewogen
Pels Rijcken in verklaring

 

Het kantoor is in september door het Openbaar Ministerie op de hoogte gebracht van een strafrechtelijk onderzoek naar zijn bestuursvoorzitter. Daarop werd Oranje op non-actief gezet. In november benam Oranje zich het leven, meldt het FD. Na zijn overlijden prees Pels Rijcken hem in een bericht op de website om zijn ‘warme persoonlijkheid, scherpe geest, zorgzaamheid en grote gevoel voor humor’. Dit bericht is inmiddels offline gehaald.

Erfenis

Pels Rijcken heeft de geplunderde rekeningen inmiddels ‘aangezuiverd’. Bij de afwikkeling van de erfenis van Oranje wordt gesproken over een vergoeding aan het notariskantoor. ‘Pels Rijcken is geschokt door het gedrag van Oranje en begrijpt niet wat hem heeft bewogen. Hij heeft het vertrouwen dat in hem als notaris is gesteld ernstig beschaamd.’

Standaardportret
Bekijk meer van