Bouwplan bij Villa Paulowna mogelijk onterecht afgewezen

De Raad van State dreigt de gemeente klem te zetten in het langdurige geschil over de omstreden bouw van tien appartementen aan de Van Speijkstraat, naast de monumentale Villa Paulowna.

Door

De gemeente weigert aan dit project mee te werken, maar de Raad is weinig onder de indruk van de argumenten die de gemeente aandraagt. De raadsvoorzitter overwoog maandag de gemeente te dwingen om een welstandadvies over de bouw te volgen. In dat geval kan de gemeente niet meer weigeren, omdat het welstandsadvies het bouwplan ondersteunt.

De gemeente weigerde al eerder een omgevingsvergunning te verlenen voor het project, dat ook in de buurt veel tegenstanders heeft. Maar dat besluit sneuvelde vorig jaar bij de rechtbank. Intussen heeft de gemeente een nieuw besluit genomen en is de vergunning opnieuw geweigerd. “We vinden dit plan stedenbouwkundig niet aanvaardbaar,” zegt de gemeentewoordvoerder. “Het is in strijd met het bestemmingsplan en daar willen we niet van afwijken.”

Projectontwikkelaar Groendaelstaete vocht de nieuwe weigering aan bij de Raad van State. De ontwikkelaar heeft de gemeente zelfs in gebreke gesteld, omdat de zaak al jaren sleept.

Villa Paulowna

De Raad stelde geen nieuwe argumenten te horen van de kant van de gemeente, terwijl dat wel is vereist in dit geval. Volgens de woordvoerder zijn die argumenten er wel: het gemeentebestuur hecht nu meer waarde aan goede ruimtelijke ordening dan aan het welstandsadvies. Stedenbouwkundigen van de gemeente zien het bouwplan niet zitten. Hun advies weegt zwaarder dan het welstandadvies. Daarom is de vergunning weer geweigerd.

Volgens de rechtbank kon de gemeente het welstandsadvies niet zomaar naast zich neerleggen. Maar de buurtbewoners zeggen dat dit welstandsadvies niet nodig is en dus terecht door de gemeente opzij is gelegd. “De welstandscommissie kan en mag niet adviseren over wat goede ruimtelijke ordening is.”

De Raad oordeelt binnen zes weken.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van