Zuiderstrandtheater op weg naar Brabant

De voorzichtige sloop van het Zuiderstrandtheater op Scheveningen is begonnen. De zaal wordt herbouwd in het Brabantse Oss.

Door

Er was veel kritiek toen het tijdelijke theater verrees bij de voormalige Norfolk-haven, bijna direct aan de Scheveningse kust. Het zou een ‘bunker’ voor de elite zijn, zeiden Duindorpers. Maar de kritiek verstomde snel: het publiek, variërend van concert- en dansliefhebbers tot de achterban van Het Schevenings Toneel, vond zijn weg naar het theater aan de kust. Het podium draaide van 2015 tot 2021 en verving de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Deze zalen maakten plaats voor het complex Amare.

Vorig jaar kregen architectenbureau Cepezed en Lagemaat Sloopwerken de opdracht het Zuiderstrandtheater te ontmantelen en op te bouwen in Oss. Daar gaat het als grote zaal deel uitmaken van het vernieuwde theater De Lievekamp. Aan de buitenkant zal het oude Haagse theater niet meer als zodanig herkenbaar zijn, vanbinnen wel. De gemeente Oss betaalt 1,1 miljoen euro voor het theater en daarbovenop komen de sloop- en transportkosten. Een ‘buitenkans’ aldus eerder het Osse college van B en W. Dat klopt wel, want de bouw van het Zuiderstrandtheater kostte de gemeente Den Haag ooit 14 miljoen euro.

Zuidzicht op plek Zuiderstrandtheater

Op de plek van het parkeerterrein van het theater verrijst het complex Zuidkade, waarmee de herontwikkeling van het voormalige Norfolk-terrein tot woonwijk wordt voltooid. Zuidkade, een project van ontwikkelaar VORM en bouwer MRP, bevat 75 appartementen, veertien herenhuizen, bedrijfsruimte en een parkeergarage.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Impressie van het plan Zuidzicht. | Beeld: Mecanoo

De ontwikkelaars prijzen het project aan als geschikt voor iedereen, ‘van jonge gezinnen, tot empty nesters’. De prijzen variëren van 690.000 tot 1,9 miljoen euro. Ter plekke van het theater zelf, aan de korte zijde van de insteekhaven, komt een ander appartementencomplex dat de naam ‘Zuidzicht’ draagt. Hiervoor is een ontwerp gemaakt door het bekende bureau Mecanoo.

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 26 januari 2023 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van