Ambassade verkrot verder: verkoop loopt vast in Kroatische bureaucratie
Eindelijk zou de voormalige ambassade aan de Groot Hertoginnelaan 30 worden opgeknapt, zo leek het vorig jaar. Maar de verkoop van het vervallen monument is vastgelopen in de Kroatische bureaucratie.
Na jaren van verwaarlozing door eigenaar Kroatië werd in de zomer van 2019 de statige stadsvilla verkocht aan een gefortuneerde particulier. Die zou de voormalige ambassade betrekken na een grondige renovatie, meldde deze krant destijds. Ruim een jaar later is de situatie onveranderd. Uit het kadaster blijkt dat Kroatië nog altijd de eigenaar is van het pand. Aan onderhoud is intussen niks gebeurd, constateert Hart voor Den Haag/Groep de Mos. De partij gaat het stadsbestuur schriftelijke vragen stellen over de aftakeling van het gemeentelijke monument.
Er staat een serieuze zak geld klaar
De verkoop is blijven hangen in de Kroatische bureaucratie, vertelt de betrokken makelaar Peter van Straaten van Verra Real Estate. “We zijn nog in afwachting van de handtekening vanuit Kroatië. Officieel is het pand gewoon verkocht, maar bepaalde procedures moeten worden doorlopen door ambtenaren in Kroatië. Laten we zeggen dat in een voormalig Oostblokland zoiets niet helemaal gaat volgens de Nederlandse verwachtingen.”
De villa stond voor een miljoen euro te koop, maar is voor een flink hoger bedrag verkocht. “Er staat een serieuze zak geld klaar,” zegt Van Straaten. “Het is mij een raadsel waarom Kroatië die niet aanneemt.”
Dwangsom
Wat Hart voor Den Haag-raadslid Arjen Dubbelaar betreft, legt het stadhuis een last onder dwangsom op. “De gemeente laat zich terugfluiten door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het zou de relatie vertroebelen. Maar wie vertroebelt hier de relatie? Ons erfgoed gaat naar de knoppen.”
Vanwege diplomatieke verdragen kan de gemeente een betaling niet afdwingen, weet Dubbelaar, maar met een dwangsom geeft de gemeente wel een signaal af. “Met verkeersboetes doen we precies hetzelfde. De gemeente kan die niet innen, maar verstuurt ze wel.” Deze maand bevestigde de Hoge Raad dat een Bulgaarse diplomaat een parkeerboete niet hoeft te betalen, zoals de gemeente had geëist.
Meer dwingende maatregelen zijn in strijd met het internationale recht
Het pand aan de Groot Hertoginnelaan is ‘onderwerp van gesprek’ tussen het stadhuis en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zulke vastgoedprojecten ‘kunnen veel tijd in beslag nemen’, verklaart een woordvoerder van het departement. “Mede daarom treedt het ministerie achter de schermen op om waar mogelijk processen te versnellen en indien nodig betrokken landen aan te spreken.”
De gemeente wil niet aan een dwangsom, gezien de internationale verdragen die diplomaten daarvan vrijwaren. “De gemeente kiest ervoor om in deze gevallen met de betreffende diplomatieke missie in overleg te treden om onze zorgen kenbaar te maken en de eigenaar te stimuleren om passende maatregelen te nemen. Meer dwingende maatregelen zijn in strijd met het internationale recht.”
Ambassade Joegoslavië
In de neorenaissancevilla zat ooit de ambassade van Joegoslavië en later, nadat de Balkanrepubliek uiteen was gevallen, die van Servië. Bij de boedelverdeling kwam het pand uiteindelijk toe aan Kroatië, dat het voor zover bekend nooit heeft gebruikt. De Kroatische ambassade huurt een onderkomen in de Surinamestraat. In 2017 werd de villa bij een uitverkiezing van Stadsherstel uitgeroepen tot ‘grootste krot van Den Haag’. De ambassade heeft niet geantwoord op vragen van deze krant.
De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 26 november gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg dan een (proef)abonnement of schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.