Verkrotte ambassade Groot Hertoginnelaan is eindelijk verkocht
Na jaren van verwaarlozing is de statige villa aan de Groot Hertoginnelaan 30 eindelijk verkocht. Een gefortuneerde particulier gaat nieuw leven blazen in de ongebruikte Kroatische ambassade.
Met de verkoop komt een einde aan jaren van frustratie onder buurtbewoners en politici over de aftakelende staat van de villa, die een gemeentelijk monument is. Omdat de eigenaar, de staat Kroatië, nimmer onderhoud heeft gepleegd, heeft de tand des tijds er stevig huisgehouden. Dat het ooit majestueuze houtwerk van de in neorenaissancestijl opgetrokken gevel aan de Groot Hertoginnelaan verrot is, kan eenieder van een afstand zien.
Om het pand te verkopen of op te knappen, had de ambassade toestemming nodig van de Kroatische regering. Die bleef maar uit
“Het pand wordt verkocht aan een particulier voor eigen bewoning,” zegt aankoopmakelaar Peter van Straaten van Verra Real Estate, die de verkoop begeleidt. “Het zijn geen bekenden of multimiljonairs, gewoon een familie die financieel goed heeft geboerd en verliefd is geworden op het pand.”
De villa – of eigenlijk: de helft van een twee-onder-een-kapwoning – kwam in februari op de markt voor de vraagprijs van één miljoen euro. Zo’n twintig geïnteresseerden hebben uiteindelijk een bod gedaan. Of de verkoopprijs hoger uitvalt dan die één miljoen, kan Van Straaten nog niet zeggen. De ambtelijke afwikkeling van de verkoop loopt nog via het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Diplomatiek circuit
In de wijk Duinoord heerst een ‘juichstemming’, zegt Terence Dezentje. Met de werkgroep Stadsbeeld van Bewonersoverleg Duinoord ijverden hij en buurtbewoners de afgelopen jaren voor herstel van de verwaarloosde villa. “De ambassade was het met ons eens dat er wat moet gebeuren. Maar om het pand te verkopen of op te knappen, had ze toestemming nodig van de Kroatische regering. Die bleef maar uit.”
De gemeente bleek weinig bereid de Kroatische ambassade onder druk te zetten om het gemeentelijk monument te onderhouden, uit vrees voor een diplomatieke rel. Uiteindelijk heeft de werkgroep via het diplomatieke circuit de kwestie onder de aandacht kunnen brengen van de hoge ambtenarij in Zagreb. “Op een gegeven moment gingen in de buurt stemmen op om bij het pand een spandoek op te hangen: ‘Shame on you, Croatia’,” vertelt Dezentje. “Al snel kregen we bericht dat Kroatië toestemming had gegeven voor de verkoop.”
Joegoslavië
De verkrotting van de monumentale villa heeft een lange voorgeschiedenis. Het pand bood ooit onderdak aan de ambassade van Joegoslavië. Nadat die federatie in de jaren negentig uiteen was gevallen, deed het pand dienst als ambassade van Servië. In 2013 viel het bij de boedelverdeling toe aan de staat Kroatië, die na jaren in de Amaliastraat tegenwoordig kantoor houdt in de Surinamestraat. Zover bekend hebben de Kroaten de villa aan de Groot Hertoginnelaan nooit formeel in gebruik genomen. In 2017 werd het verwaarloosde monument via een uitverkiezing van Stadsherstel uitgeroepen tot grootste krot van Den Haag. De Kroatische ambassade wil niet reageren.
Het ziet er vanbuiten slechter uit dan het in werkelijkheid is
Bewonersoverleg Duinoord is verheugd over de verkoop, maar blijft de zaak in de gaten houden, zegt Dezentje. “Het is een prachtig pand met ornamentele details, die voor een groot deel zijn verrot. Onze werkgroep ziet erop toe dat die ornamenten terugkeren.” Binnen moet inderdaad veel aan onderhoud gebeuren, onderschrijft makelaar Van Straaten. Het straatbeeld van de Groot Hertoginnelaan kan spoediger worden opgekalefaterd. “Het ziet er vanbuiten slechter uit dan het in werkelijkheid is.”
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.