Op campagne met de PvdA: ‘Filmen? Nou, vooruit’

Bevroren vingers, ludieke acties en diepgaande gesprekken. In de campagne gebeurt het allemaal, en DHC gaat mee op pad. Aflevering 10: vloggen met de jonkies van de PvdA.

Door

“We hadden net al twee keer raak!” Kandidaten van de PvdA Janneke Holman (plek 4) en Mikal Tseggai (plek 2) staan voor de deur van de Campus Den Haag, gewapend met mobiele telefoon, microfoon en zelfgemaakt kartonnen bord met als opschrift: ‘Wat voor cijfer geef jij je huisbaas?’

De twee jongedames (Holman is 27, Tseggai 22) hebben hun eigen campagnevorm bedacht: vloggen. Korte filmpjes maken waarin ze de kijker meenemen in de wereld van de lokale politiek en praten over voor hen belangrijke onderwerpen. Eerder behandelden ze al demonstreren, mensenrechten, duurzaamheid en afval scheiden en waren ze bij de campagneaftrap van de PvdA. “Dan hebben we het ook over de struggles: Turkse pizza eten om warm te blijven.”

Deze keer gaat het over lekkages, kapotte verwarmingen en wasmachines die vertikken te draaien – en vooral over wat daar níet aan gebeurt. Holman: “Je hebt snel het gevoel dat dit soort dingen iets zijn tussen jou en je huisbaas. Maar de gemeente kan juist veel doen. Al moet het huurteam in Den Haag wel veel beter worden, evenals de pandbrigade. Daar gaan wij ons natuurlijk voor inzetten.”

PvdA filmt

Een van de studenten die wél gefilmd wil worden terwijl hij zijn huisbaas een cijfer geeft (‘nou, vooruit’), is redelijk tevreden. “Maar het kan beter, als de huisbaas zou uitvoeren wat hij belooft. Ik hou al anderhalf jaar mijn vriesvakje dicht met ducttape. Het werkt.”

En zo zijn er meer. Het is raak als er een meisje langskomt dat twijfelt of ze mee wil doen. Maar haar vriend is overtuigend: “Ooooh, maar jij hebt echt een slechte huisbaas!” Als compromis wordt besloten om haar van achteren te filmen. Een andere dame wil niet eens gefilmd worden, maar doet wel haar verhaal. Van een schimmig huurcontract tot een onderbroken vakantie en eeuwigdurende lekkages.

 

 

Lokaal gaat echt over meer dan lantaarnpalen en hondenpoep, maar dat weten mensen niet.
Janneke Holman

 

Wie precies de huisbaas is, is bovendien onduidelijk. Tseggai reageert geschokt: “Ik zou naar de huurcommissie gaan. Je betaalt geld!” De studente knikt: “Ja en niet weinig. Het was onwijs moeilijk om iets te vinden.”

Soms vergeten de vloggers te vertellen dat ze van de PvdA zijn. Holman: “Als ik hier sta, voel ik me ook meer medestudent die ook problemen heeft.” Zij en Tseggai studeren bestuurskunde aan de Leidse Universiteit. “Mensen zijn verbaasd dat wij van de PvdA zijn, die zijn toch niet zo hip? Terwijl hier juist zo’n jong team zit.”

Meer dan lantaarnpalen

Een grote reden voor de twee om met vlogs bezig te zijn is om een jongere doelgroep aan te spreken. Inmiddels zijn ze goed op elkaar ingespeeld. “Lokaal gaat echt over meer dan lantaarnpalen en hondenpoep, maar dat weten mensen niet. Zelfs hier bij de universiteit hoor je veel dat mensen het saai vinden.” Tseggai: “Nou, ze voelen zich vooral niet betrokken.” Holman knikt: “En het is moeilijk om daar echt je vinger achter te krijgen.” Tseggai neemt weer over: “Ik merk dat vlogs dan beter werken dan een saai artikel.” Holman vervolgt: “De partij moest wel wennen aan onze vlogs. Vooral aan het informele karakter.” Haar partner in crime vult aan: “Ja, ze zeggen: ‘zware onderwerpen, moet dat niet wat serieuzer?’, maar inmiddels zijn ze wel om.”

 

 

 

Om het filmpje af te sluiten geven de kandidaten zelf ook hun huisbaas een cijfer. Holman merkt dat ze het zelf eigenlijk ook een beetje eng vindt. Dus Tseggai gaat eerst. Actie: “Ik geef mijn huisbaas een vier, nee, een drie. Het duurt weken voordat er iets gebeurt met een klacht, en veel dingen werken niet. Met die kou deed de verwarming het niet en veel mensen hebben al maanden geen internet, terwijl ze er wel voor betalen.” Holman houdt het op een 5,7. “Net voldoende. Ik ben blij dat ik relatief goedkoop woon, maar reparaties duren lang en het communiceert niet soepel.”

Hoewel er in de vlogs geen expliciete PvdA-reclame zit, worden de speerpunten wel duidelijk. Holman steekt een sigaret op en vertelt: “We zijn voor meer woningen. Want hoe moeilijker er een huis te vinden is, hoe meer huisbazen misbruik van je kunnen maken. Én we gaan dus de huurteams uitbreiden.”

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van