Linkse samenwerking: ‘We gaan elkaar niet aanvallen’

De PvdA, GroenLinks en de SP slaan de handen ineen en presenteren een links ‘pact’, tegen de verrechtsing van de politiek. Wat dat precies betekent, is de vraag.

Door

Door Mieke van Dixhoorn

Betaalbare woningen, gelijke kansen op school en cultuur voor iedereen. Het is een greep uit de punten waar de PvdA, GroenLinks en de SP uit Den Haag samen de nadruk op willen leggen in de verkiezingscampagne en de daaropvolgende collegeonderhandelingen. Het liefst komen ze samen in het college. Maar beloftes zijn er niet gemaakt. PvdA-lijsttrekker Martijn Balster: “We houden elkaar zo lang mogelijk vast.”

De drie linkse partijen volgen het voorbeeld van hun landelijke leiders. Zij boden ruim een maand geleden hun alternatief voor het nieuwe regeerakkoord. Ook in andere steden vormen zich samenwerkingsverbanden. Balster: “We zien een verrechtsing landelijk, als dat lokaal ook gebeurt, komen belangrijke onderwerpen onder druk te staan.”

In Den Haag is het pact nog een kwestie van hoofdlijnen, het is geen gezamenlijk programma met concrete maatregelen en er is ook geen financiële onderbouwing. Alle verkiezingsprogramma’s zijn terug te lezen in dit document. Er staat bijvoorbeeld: ‘Wij maken ons hard voor een fatsoenlijk loon en met een goed contract voor zorgmedewerkers.’ De partijen zetten zich af tegen landelijk beleid. De 100 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor verduurzaming van woningen is ‘veel te weinig’ en de ‘verschraling’ van voorzieningen voor statushouders is een slechte zaak. “We zullen wat gaten moeten dichtlopen met dit kabinet,” zegt GroenLinks-voorman Arjen Kapteijns.

Balster sluit een concrete uitwerking van de punten niet uit. Maar voor nu is de bedoeling om vooral te waarschuwen voor het rechtse gevaar. “Je kunt dit beter samen zeggen dan alleen,” verklaart Kapteijns. Volgens hem betekent het ook dat de partijen van elkaar geen zetels proberen af te snoepen. “We gaan elkaar op deze punten niet aanvallen of afvallen.”

Niet

Rechtse partijen reageren schamper op het pact. ‘Het loopt ze dun door de broek,’ twitterde Arjen Dubbelaar van Groep de Mos. ‘Ik begrijp dat wel. Als je die lijn van resultaten doortrekt.’

Samen bezetten de PvdA, SP en GroenLinks nu 9 zetels in de gemeenteraad (van de 45). Niet bepaald een meerderheid. Met de HSP (5 zetels) is lang gesproken, maar de partij van Joris Wijsmuller gaat voor eigen kracht. “Wij zijn al twintig jaar het lokale alternatief voor landelijke partijen. Waarom zouden we ons nu aansluiten bij een links front? Omdat dat landelijk en in andere steden ook gebeurt?” Wijsmuller is ‘uiteraard’ wel bereid om samen te werken op de inhoud.

Wat betreft de drie samenwerkende partijen staat de deur nog altijd wagenwijd open. Balster: “Ik denk dat de HSP zich goed in deze punten kan vinden, ik hoop dat ze alsnog aansluiten.” Volgens de PvdA-leider zijn ook andere partijen welkom om zich aan te sluiten.

Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren laat echter weten dat zij niet is benaderd door de drie. De kans dat zij meedoet met het pact is klein: “Wij zijn niet van de ouderwetse links-rechtstegenstelling, maar van het overstijgend belang.” Ze zal elk voorstel op zijn merites beoordelen.

Arjen Kapteijns (GroenLinks), Hanne Drost (SP) en Martijn Balster (PvdA). | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Klik hier om een abonnement op DHC te nemen.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van