UIT Festival gaat niet door: corona voorkomt impasse op Lange Voorhout

Vanwege corona gaat dit jaar het UIT Festival niet door. Op de geplande data – 3, 4 en 5 september – zijn de voorstellingen wel bij de instellingen zelf te zien of online te volgen.

Door

‘Seated (sic) de Cultuurmarkt beleven en van podium naar podium zwerven op het Lange Voorhout is geen optie,’ meldt het persbericht van PROOOST, de organisator van het UIT festival.

Met de annulering is meteen een patstelling voorkomen tussen Lange Voorhout Monumentaal en het UIT Festival. De gemeente verstrekte per abuis een vergunning tot 14 september voor de beeldententoonstelling op het Lange Voorhout, waardoor het cultuurfestival in de knel kwam.

André van Lier, samen met Pulchri Studio de organisator van de openluchtexpositie, kreeg deze week de wethouders Robert van Asten (D66, cultuur) en Saskia Bruines (D66, binnenstad) op bezoek. “Die afspraak stond al een tijdje,” zegt Van Lier.

Beelden tijdens UIT Festival

De gemeente zag het liefst dat hij de beelden tijdens het UIT Festival zou verplaatsen naar de Korte Vijverberg. “Alsof je die beelden in een boodschappentas kan meenemen! Buiten dat: omgerekend zijn we duizend euro per dag kwijt, in dit geval dus drieduizend euro. En wie moet dat betalen?”

Uiteindelijk liep de kwestie met een sisser af. Van Lier: “Corona heeft de zaak vanzelf opgelost.” De beeldend kunstenaar heeft een goed gevoel aan het gesprek overgehouden. “We hebben de terrasvergunning voor Pulchri binnen. Een beetje laat, maar dan kunnen we er in augustus nog van genieten. En ik heb meteen de lobby voor volgend jaar ingezet. Je moet van de nood een deugd maken. We hebben voor deze expositie op het laatst vijfduizend euro gekregen van de gemeente. Dat kan beter natuurlijk.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van