Theater aan het Spui gaat op de schop

Theater aan het Spui ondergaat voor het eerst in zijn geschiedenis een grootscheepse verbouwing. Onder meer de entree wordt aangepakt.

Door

Na dertig jaar onafgebroken en intensief gebruik is het vlakkevloertheater toe aan een update. Het komende halfjaar wordt het complex met een grote zaal (360 plaatsen) en een kleine (160) onder handen genomen met als oogmerk om weer fijn te kunnen spelen én kijken. Dat belooft Het Nationale Theater (HNT), de tegenwoordige bespeler van het pand. Het seizoen in Theater aan het Spui begint daarom pas in november. ‘Maar dan zie je ook wat,’ klonk het op de presentatiedag 2023-2024, zondag in de Koninklijke Schouwburg.

Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag en de woningen erboven werden begin jaren negentig gebouwd naar een ontwerp van Herman Hertzberger. Het was het eerste nieuwgebouwde theater met een vlakke vloer in plaats van een podium, een vorm die beter aansluit bij het moderne toneel. De plannen dateerden uit de periode van het linkse college met als meest betrokken wethouders de eerder dit jaar overleden Adri Duijvestein (PvdA) en Jack Verduyn Lunel (GroenLinks).

Duurzaamheid Theater aan het Spui

Behalve ingrijpende technische aanpassingen in het kader van duurzaamheid, wordt de grootst zichtbare ingreep gedaan in het kassa- en entreegebied. “Sinds mijn aantreden als directeur van Theater aan het Spui in 2009 ben ik met de architect van het gebouw, Herman Hertzberger, in gesprek over het ingangsgebied,” licht Cees Debets, directeur theater van het HNT de komende verbouwing toe. “De kassa zoals die nu is, staat een goede ontvangst in de weg. We gaan daarom die unit op de bestaande plek weghalen. Daardoor kan meteen het hele entreegebied aangepakt worden, waaronder op rolstoeltoegankelijkheid.”

In het voorportaal van het ingangsgebied verschijnt een mobiele kassa-unit. “Er worden steeds minder kaarten aan de kassa gekocht, mensen kopen online. Maar nog steeds komen er mensen langs die ons om advies vragen. Dat willen we honoreren,” aldus Debets. De zalen en de foyer blijven voorshands ongemoeid. “Om de binding met vaste bezoekers op peil te houden zijn er nu en dan voorstellingen op locatie gepland.” Overigens staat ook de Koninklijke Schouwburg even in de steigers. Debets: “De kozijnen en ramen worden verduurzaamd. We worden toekomstbestendig.”

Wilt u meer lezen over de programmering van Het Nationale Theater voor volgend seizoen? Koop dan de papieren editie van Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement. U ontvangt de krant dan tien weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van