Paul Lightfoot kondigt vertrek aan als artistiek directeur Nederlands Dans Theater

Voor de buitenwereld kwam het misschien als een verrassing, zijn raad van toezicht weet het al zes maanden: in de zomer van 2020 stopt Paul Lightfoot (52) als artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT).

Door

“I am a middle-aged man, the company needs a fresh face,” vertelt de Brit Paul Lightfoot, die net voor de Turkije-tour in Istanbul is aangekomen. Wel blijft hij de huischoreograaf van het befaamde dansgezelschap, samen met zijn artistieke partner Sol León.

Tegen intimi had hij al eens gezegd dat hij hooguit tien jaar deze leidinggevende rol op zich zou nemen, maar negen jaar vindt hij wel voldoende. “Het is vreselijk vermoeiend om én te choreograferen én te managen. Het zijn twee fulltimebanen. Aan de ene kant wordt er van je verwacht dat je wild en creatief bent, aan de andere kant ben je verantwoordelijk en moet je je team in bescherming nemen.”

Lightfoot was de gedoodverfde opvolger van NDT-coryfee Jiří Kylián, die het gezelschap van 1975 tot 1999 leidde. Maar hij bedankte destijds omdat hij zich te jong voelde. Toen hij ruim tien jaar later weer de kans kreeg, dacht hij: nu of nooit. “Ik was midden veertig, niet getraind om te managen, maar wel trots. Iedereen in de danswereld kijkt naar ons.”

Paul Lightfoot heeft het drukker dan ooit

Sindsdien heeft hij het drukker dan ooit. Nadat hij in 2011 aantrad als artistiek directeur kreeg hij het jaar erna te maken met fikse bezuinigingen. De gemeentelijke adviescommissie wilde het NDT met de helft korten en op laten gaan in een regiovoorziening.

 

Foto's: Rahi Rezvani

 

“Ik was woedend toen ik dat hoorde. Een regionaal gezelschap worden? Onzin, ‘we are global’. Het was een zware tijd, maar we hebben ons teruggevochten. Er is veel energie gestopt in sponsoring, educatie en talentontwikkeling. Dingen die we voorheen minder deden. Weet je dat onze educatie-activiteiten de laatste jaren met driehonderd procent zijn gestegen? Crazy!”

Abominabel plan

Naast inkomsten waren er ook zorgen over het Spuiforum, het nieuwe cultuurpaleis aan het Spui. Het verliep niet altijd even netjes, vertelt hij aan de telefoon in een rap Engels tempo. “We zijn de gemeente dankbaar dat ze investeren in een nieuw huis voor ons, maar ik was helemaal niet blij met het beginconcept van het Spuiforum. Het was een abominabel plan.”

De pijn lag vooral bij de tijdelijke huisvesting; het NDT wilde in zijn oude gebouw blijven oefenen. Lightfoot bedong dat zijn dansers in de romp van het oude Lucent Danstheater mochten blijven repeteren. De spanningen in het politieke steekspel leidden er wel toe dat de zakelijk directeur, Robert van Leer, destijds opstapte.

 

Weet je dat onze educatie-activiteiten de laatste jaren met driehonderd procent zijn gestegen? Crazy!
Paul Lightfoot

 

In het huidige OCC-plan kan Lightfoot zich beter vinden: veel meer ruimte voor verschillende culturele groepen en een eigen ingang. “We are living our lives in such a different way.”

Ook na 2020 blijft hij samen met Sol León exclusief voor het NDT choreograferen. “Bestaand werk mag op andere plekken worden opgevoerd, maar Sol en ik gaan niet ergens anders aan de slag. Ben je gek. Het is een eer om hier te mogen werken.”

Opvolger

Zijn opvolger hoeft niet per se een choreograaf te zijn, vindt Lightfoot. “Als hij of zij maar een creatieve ziel heeft en het DNA van het NDT begrijpt. De spoeling is dun, maar we hebben nog anderhalf jaar de tijd om de juiste persoon te vinden. Hij zal de nieuwkomer in elk geval geen strobreed in de weg leggen. “Ik heb geen groot ego, ik ben meer dan bereid om samen te werken.”

Bekijk meer van