Jiří Kylián lid van Académie des Beaux-Arts

Choreograaf Jiří Kylián is toegetreden verkozen tot internationaal geassocieerd lid van een van de invloedrijkste adviesorganen van de Franse overheid op het gebied van kunst en cultuur.

Door

Choreograaf Jiří Kylián is verkozen tot internationaal geassocieerd lid van de Académie des Beaux-Arts, een van de invloedrijkste adviesorganen van de Franse overheid op het gebied van kunst en cultuur. Kylián, de voormalig mede-artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater in Den Haag, neemt de zetel over van de in 2010 overleden schilder en fotograaf Léonardo Cremonini. De benoeming van Kylian valt samen met een voorgenomen statutenwijziging, waarmee de oprichting van een choreografieafdeling mogelijk wordt.

Kylián en de gezaghebbende club

De Académie des Beaux-Arts vormt met nog vier andere genootschappen het prestigieuze wetenschappelijke Institut de France en heeft tot doel artistieke scheppingen aan te moedigen en het Franse cultureel erfgoed te beschermen. Daarvoor schrijft de gezaghebbende club, bestaande uit gevierde kunstenaars, concoursen uit en kent internationale prijzen en subsidies toe.

Ter ere van zijn zeventigste verjaardag vertelt Kylián, in een zeldzaam uitgebreid interview, over zijn jeugd in Tsjecho-Slowakije en zijn internationale doorbraak. (Uit: DHC, maart 2017)

Lees het interview met Jiří Kylián
Standaardportret
Bekijk meer van