Surinaams koor, rapper of accordeonist: wie wint Haags Songfestival?

‘O, o, Den Haag’ blijft het onbetwiste volkslied van de hofstad, maar er kan altijd nog een mooi Haags liedje bij. Daarom vindt deze lente na zeventien jaar opnieuw het Haags Songfestival plaats.

Door

“In een stad die zo verdeeld is als de onze, is het prettig een plek en een moment te hebben om samen te zijn,” vindt Sjaak Bral. “En dat gebeurt meestal met eten, drinken of muziek.” Daarom organiseert de cabaretier samen met Gerard van den IJssel en Robert-Jan Rueb in opdracht van de gemeente het Haags Songfestival. Na de vier voorrondes in april, in cultuurankers door de hele stad, staan er eind mei acht acts tegenover elkaar tijdens de finale in de grote zaal van het Paard.

De vorige editie in 2003 in het Congresgebouw, gewonnen door Rinus Koevoets, was ‘een sensatie’, omschrijft bedenker Bral. “Maar mijn ideaal van toen om uit elk stadsdeel inzendingen te hebben, moet nu beter uit de verf komen; we willen bijvoorbeeld ook graag dat er mensen uit de Poolse gemeenschap in Laak of Escamp meedoen. Het mixen van de verschillende groepen blijft een idee-fixe, dat maakt deze stad ook uniek, maar elkaar ontmoeten is wel belangrijk.”

Het grote Eurovisie Songfestival

Dat het grote Eurovisie Songfestival dit jaar Nederland aandoet, is toeval. “Ik ben een jaar geleden al gepolst door toenmalig wethouder Rachid Guernaoui om iets verbindends met de stad te doen. Toen kwam dit meteen in me op, ver voordat Nederland won,” aldus Bral, die verder elke vergelijking met dat andere evenement, in Ahoy, wil vermijden. “Wij maken hier in Den Haag ons eigen liedjesfestijn, wat zij doen in Rotterdam is ons veel te kleinschalig,” grapt hij.

 

We willen ook graag dat er mensen uit de Poolse gemeenschap in Laak of Escamp meedoen.
Sjaak Bral

 

De teller staat inmiddels op zo’n twintig aanmeldingen en dagelijks komen er nieuwe bij. “Nu ik een paar dingen heb gehoord, kan ik zeggen dat het een mooie dwarsdoorsnede wordt,” stelt Bral. “Een Surinaams koor, rappers, maar ook accordeon.” Het winnende lied moet de identiteit van de stad weerspiegelen. “Geen ‘listmaking’ over het strand, het Binnenhof enzovoort,” verduidelijkt hij. “Een mooie Haagse tekst waar gevoel in zit, zoals ‘Arm Den Haag’ of ‘Wat voor weer zou het zijn…’, daar gaat het om.”

Ode aan Transvaal

Een van de deelnemers is Ron van den Hoogenband (57). De zanger én bloemist van het Willem Rooyaardsplein schreef samen met neef Rob Daenen ‘Míjn mooie Den Haag’, speciaal voor het festival. “Ik had al langer het idee, maar totdat die oproep kwam, was er nooit een goed moment,” legt Van den Hoogenband uit. “Dit lied is een ode aan het Transvaal uit mijn jeugd; mijn straat en mijn school bestaan niet meer. Het is een wals geworden met een Franse sfeer en een bombastisch einde, een beetje weemoedig.”

Ron van den Hoogenband. | Foto: DHC/Luka Valkenburgh

In een recordtijd van twee uur was de nostalgische lofzang af. “Terwijl ik stond te koken voor kerst, schreven Rob en ik tekst en muziek via whatsapp,” aldus de zanger die het lied vertolkt als zijn alter ego Ronnie Sober, een parodie op de Hollandse volkszanger. “Een beetje een chagrijn is hij, dat pas wel bij het lied.” De eerste prijs verwacht Van den Hoogenband er niet mee in de wacht te slepen. “Daarvoor is het lied veel te goed, haha. Maar we hopen natuurlijk wel op een Haagse hit, daar doen we het voor.”

Eeuwige roem en meer

Wie het festival wel wint, wacht eeuwige roem en meer. Bral: “Rinus is nog steeds trots dat hij won in 2003. Tot voor kort trad hij nog met zijn lied ‘’t Mooiste dialect’ op in bejaardentehuizen, nu speelt hij niet meer omdat ie tegenwoordig zelf aan de rollator is.” En wat is, tot slot, Bral’s eigen lievelingslied over zijn stad? “Er zijn wel dertig bekende liedjes, maar ‘Er is maar één Den Haag’ springt erbovenuit. Geweldig, die marsmuziek,” en hij zet in: “Wat een stad, wat een stad, wat een stad is dat!”

Haags Songfestival 2020. Voorrondes april: Theater De Vaillant, Theater Dakota, Diamant Theater en Bibliotheek Nieuw Waldeck. Finale eind mei: Paard (live op TV West). Aanmelden kan t/m zondag 15 maart via info@haagssongfestival.nl. Meer informatie en voorwaarden voor deelname: www.haagssongfestival.nl

Wilt u meer weten over Den Haag Centraal of meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s. 

Standaardportret
Bekijk meer van