Duizenden kinderen uit Schilderswijk en Transvaal krijgen muziekles bij 1001 Nachten (video)

Ahmet Gür vindt dat iedereen zijn muzikale talenten moet kunnen ontwikkelen. Met zijn Muziekcentrum 1001 Nachten geeft hij les, kosteloos of tegen lage tarieven, en regelt hij gratis instrumenten voor minderjarige Ooievaarspashouders. “Voor veel mensen is het een verademing.”

Door

Duizenden Haagse leerlingen van 1001 Nachten krijgen les van tientallen docenten op twaalf locaties, zoals theater De Vaillant en Bibliotheek Schilderswijk. Daarnaast verzorgt het muziekcentrum de muzieklessen op talloze basisscholen. “Kinderen uit Transvaal en de Schilderswijk krijgen bijvoorbeeld vioolles. Dat is toch te gek!”, vindt Ahmet Gür. Hij begon op zijn negentiende met het Ensemble 1001 Nachten.

“Als vioolstudent heb je niet veel kansen om op te treden voor een groot publiek. Ik merkte dat ik weinig in contact stond met het publiek en zij niet met ons. De muziek verliet bij wijze van spreken de studentenkamer niet.” Daarom bedacht hij het Ensemble 1001 Nachten, samen met cellist Junya Nomura. “Voor ik het wist, stond ik in een gigantisch huis in Wassenaar op te treden voor en oud-minister en verzorgde ik de muzikale omlijsting van een evenement op het hoofdkantoor van ABN Amro, waar ik Gerrit Zalm nog tegen het lijf liep.” Het ensemble is naar de achtergrond verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor het muziekcentrum.

[Tekst gaat verder onder video]

 

Gür begon met vioolspelen toen hij een jaar of vier was. “Toen ik anderhalf jaar oud was, kwam er regelmatig een viooldocent langs bij mij thuis, een kennis van mijn ouders. Mijn ogen werden meteen groot als zij begon met spelen. In de vakanties ging ik als kind al de straat op om viool te spelen. Ik verdiende zo mijn eigen zakgeld.”

Muziekcentrum 1001 Nachten zegt nooit ‘nee’

Zelf heeft hij alle kansen gekregen om zijn muzikale talent te ontwikkelen. Dat wil hij ook voor andere kinderen. “De laagdrempeligheid is de kracht,” vertelt hij. De prijzen voor lessen houden we laag. Voor 330 euro per jaar heb je al 35 lessen. Daarnaast organiseren we allerlei evenementen.

Gitaar, piano, cello, trompet, viool of sas, een traditioneel Turks instrument: eigenlijk is alles mogelijk bij 1001 Nachten. “We zeggen nooit ‘nee’ en starten gewoon. Vaak zie je dat de vraag dan ook groeit,” zegt Gür. “Het is namelijk belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt.”

 

Door de lessen laagdrempelig te maken worden talenten ontdekt die anders misschien nooit zouden worden ontdekt.
Ahmet Gür (Muziekcentrum 1001 Nachten)

 

Niet-gangbare instrumenten zoals het harmonium zijn dan ook een optie. “Er is veel vraag binnen de Hindoestaanse gemeenschap,” weet hij. Zelf is Gür zich meer gaan richten op de organisatie, maar iedere vrijdagmiddag geeft hij samen met zijn broer Kaya vioolles in Bibliotheek Schilderswijk.

Alle kleuren van de regenboog

Een mix van tieners en jonge kinderen uit Transvaal, de Schilderswijk en Chinatown zit te trappelen om te beginnen. De violen in alle kleuren van de regenboog worden uit de tassen gehaald. “De leerlingen kunnen zelf een kleur kiezen,” zegt Gür, die duidelijk geniet van het lesgeven. “Ik kan dit natuurlijk niet alleen en heb een heel team van muziekdocenten die met veel passie en enthousiasme lesgeven. Ik maak zelf lange dagen en werk bijna zeven dagen per week, maar ik krijg hier enorm veel energie van. Door de lessen laagdrempelig te maken worden talenten ontdekt die anders misschien nooit zouden worden ontdekt.”

De Hagenaar bereikt nu al duizenden kinderen, maar het kan altijd nog beter. “Het liefst wil ik iedereen lesgeven en nog meer scholen kunnen bedienen die muziekdocenten zoeken. Het mooiste vind ik dat als je alleen al het woord ‘muziek’ zegt iedereen meteen denkt aan 1001 Nachten”, besluit Gür.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer lezen over kunst en cultuur in de Haagse regio? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van