Nieuwe generatie Afrikaanse muzikanten schittert op The Hague African Festival

Een nieuwe generatie van Afrikaanse muzikanten schittert op The Hague African Festival. Met de Keniaanse afropop van Sauti Sol, koravirtuoos Ba Cissoko en nog veel meer.

Door

The Hague African Festival is al meer dan tien jaar het evenement dat de bijzondere en diverse cultuur van het werelddeel in de spotlight zet. Directeur George Duncan is het gezicht van het festival en zijn spontaniteit is al gelijk te merken als wij hem spreken in BINK36. Ooit werkte hij hier nog voor de PTT. Nu heeft zijn stichting Sankofa een kantoor in het gebouw tussen de hippe start-ups.

Duncan kwam in de jaren tachtig naar Nederland. “Ik kom oorspronkelijk uit Ghana. Toen de politieke situatie verslechterde na een staatsgreep, ben ik als vluchteling naar Nederland gekomen. Dat was in 1984 en het was erg wennen. Ik kwam eerst in Groningen terecht en toen in Leeuwaarden. Ik weet nog dat ik naar de supermarkt ging om melk te kopen maar terugkwam met karnemelk. Dat was schrikken.”

Duncan ging in de IT werken en verhuisde naar Den Haag. Al snel zette hij zich in om de Afrikaanse cultuur meer zichtbaar te maken in de stad. “Het is belangrijk dat wij diversiteit promoten en dat die goed wordt weerspiegeld in het festivalaanbod. Er wonen erg veel Afrikanen in Den Haag en de Randstad. Toch zijn wij het enige grote festival waar Afrikaanse muziek centraal staat. Dat maakt ons een uniek evenement in Nederland.”

Ba Cissoko is een veelzijdige muzikant uit Guinee die wordt gezien als virtuoze speler van de kora. | Foto: THAF pr

Levendigheid

Duncan gaat nog vaak terug naar Ghana en hij merkt dat het continent in opkomst is. “De economische groei is enorm en alles is razendsnel aan het veranderen. Als ik in Ghana ben, heeft iedereen een smartphone. Er worden ook constant hele bijzondere apps ontwikkeld die gericht zijn op de mensen daar. De bevolking is ook heel jong, in tegenstelling tot de vergrijzing hier. Die levendigheid proef je terug in de muziek, film en kunst die worden gemaakt door een nieuwe generatie Afrikanen.”

Het is dat energieke gevoel dat Duncan ook wil overbrengen met zijn festival en de activiteiten die hij met Sankofa organiseert. “Wij hebben er nu ook een evenement bij dat net is geweest. Tijdens Africa on the Beach kan je op het Scheveningse strand genieten van een braai, een gezellige Afrikaanse barbecue, en muziek. Dat alles is bij Aloha Surf. Daar leren wij de Scheveningers hoe je op z’n Afrikaans moet feesten.”

 

De bevolking in Afrika is heel jong, in tegenstelling tot de vergrijzing hier.
Festivaldirecteur George Duncan

 

En dan is er nog het grote festival dat in het Zuiderpark plaatsvindt. “Dit jaar is het thema afrobeats. Het verwijst naar een muziekstroming die de basis vormde van de Afrikaanse pop en de afgelopen jaren in populariteit is gegroeid. Het is opvallend dat het genre vroeger niet als zo sexy werd ervaren door de Afrikaanse diaspora. Nu is het helemaal hip en laten artiesten uit Amerika en Europa zich door die muzikale traditie inspireren.”

Nieuwe golf

Een van de bands die gelden als boegbeeld van de nieuwe golf van Afrikaanse pop is Sauti Sol. Deze Keniaanse formatie heeft al naam gemaakt met haar verfrissende mix van hiphop, traditionele muziek en moderne pop. Een andere grote naam is Ba Cissoko uit Guinee. Hij is een virtuoze muzikant die speelt op een kora, een harpachtig snaarinstrument uit West-Afrika. Cissoko geeft er echter een eigentijdse draai aan door met een effectenpedaal te spelen. Dat levert een unieke klankwereld op waar verschillende culturele invloeden samenkomen. En dan is er nog het grote gezelschap dat deel uitmaakt van de LDE Band. Een formatie die is opgericht als een muzikaal eerbetoon aan de legendarische Zuid-Afrikaanse reggae-artiest Lucky Dube. Zij staan garant voor een relaxte show die perfect past bij een zomers festival.

The Hague African Festival biedt ook meer, vertelt Duncan. “Naast muziek is er op die dag ook een Afrikaanse markt en een modeshow. Samen met stichting Topaze organiseren wij ook een tentoonstelling die te zien is het Atrium van het stadhuis. Dit jaar hebben wij een expo over muziek als communicatiemiddel en de ‘talking drums’: trommels waarmee Afrikaanse dorpen vroeger met elkaar communiceerden. Wij laten zien hoe die functie invloed heeft gehad op de muziekcultuur. Door al die activiteit kan de bezoeker op meerdere vlakken de rijke en levendige cultuur van Afrika ervaren.”

The Hague African Festival, zondag 14 juli, 14.00 uur, Zuiderpark. Gratis entree. Meer informatie: www.thehagueafricanfestival.nl

Standaardportret
Bekijk meer van